Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu v Budějcích otevře své dveře zájemcům o studium

PR článek

Dlouhodobým cílem Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu České Budějovice je být moderní vzdělávací instituci, otevřenou světovým trendům s vysokou uplatnitelností absolventů na trhu práce. Dny otevřených dveří budou pro uchazeče o studium 22. listopadu a 17.ledna od 9:00 do 17:00 na obou budovách školy.

Škola má stabilní pedagogický sbor včetně odborných učitelů a kolem šesti set žáků na střední odborné škole a kolem sta studentů v denním a dálkovém studiu na vyšší odborné škole. Podílí se i na dalším vzdělávání dospělých a má autorizovány zkoušky v systému Národní soustavy kvalifikací. Zázemí žákům poskytují moderně vybavené učebny, které škola systematicky dovybavuje, a školní jídelna sloužící ještě dalším dvěma gymnáziím v okolí. Plně vytížený Domov mládeže s kapacitou 120 lůžek poskytuje zázemí také žákům jiných škol.

„Naší ambicí je nejen dostat do školy nejnovější technologie v gastronomii, ale především poslat žáky a studenty přímo k zaměstnavatelům. To se nám v poslední době daří, protože o absolventy školy je mimořádný zájem, a to otvírá před žáky a studenty nebývalé možnosti, co se týká praxí, stáží i následně uplatnění v pracovním procesu,“ říká ředitelka školy Zdeňka Erhartová. Absolventi si mohou vybírat i z pozic v zahraničí, v minulém školním roce vykonávali žáci praxi v Rakousku, Německu, Španělsku, na Kypru, v Holandsku, ale hledají uplatnění i v Jihočeském kraji, kde se cestovní ruch stále více rozvíjí a dává žákům možnosti širokého uplatnění v gastronomii i cestovním ruchu.

Všichni žáci tříletých učebních oborů jsou umístěni na odborný výcvik u partnerů školy především v Budějcích, ale i v dalších turisticky atraktivních místech kraje. Navíc maturitní obory se podílejí na realizaci významných akcí v Jihočeském kraji i v Praze. Během školního roku se škola aktivně podílí na řadě společenských i charitativních akcí, za uplynulý rok jich bylo kolem šedesáti. 

Škola využívá možnosti evropských projektů k dalšímu zařízení odborných učeben včetně nejmodernějších gastronomických zařízení, která umožní žákům seznámit se s novými technologiemi a najít co nejširší uplatnění na trhu práce. Co největší sepětí s praxí umožňuje zavedení moderní výuky Kulinářského umění. „Jde o on-line video kurzy profesionálního vaření, ve kterých se učí celá škála kulinářských technik a postupů od základů až po náročnější techniky. Je určené pro profesionály v gastronomii a studenty gastronomických a hotelových škol, kteří se chtějí sebevzdělávat a zlepšovat své gastronomické znalosti a dovednosti,“ doplňuje vedoucí odborných praxí Josef Plucha.  Škola využívá i možnosti projektů k další spolupráci s našimi sociálními partnery, je zapojena i do projektu JHK „Cesta k práci“ určeného pro žáky posledních ročníků, realizuje také vzájemné gastronomické kurzy s partnerskou školou v rakouském Bad Leonfeldenu.

V poslední době je škola v intenzivním kontaktu s partnery především v německy mluvících zemích, které jsou jihočeskými sousedy, ale rýsuje se i spolupráce se slovenskými kolegy. Největší očekávání jsou v současné době v nadcházejícím jednání s partnery v Číně, kteří projevili přání školu navštívit a uvažují o nějaké formě budoucí spolupráce.


Filip Ruprecht ve finále soutěže KU Young chef s koučem Filipem Sailerem.

Školu těší, že se řada absolventů, kteří dosáhli v oboru výrazných úspěchů například na poli barmanském, sommelierském nebo gastronomickém, do školy vrací a nabízí své zkušenosti svým mladším kolegům formou kurzů. Škola má řadu ocenění v barmanských, sommelierských, cukrářských a baristických soutěžích a soutěžích v oblasti cestovního ruchu. Významným úspěchem v poslední době bylo ocenění za Nejlepší absolventskou práci VOŠ od Asociace hotelů a restaurací, účast ve finále  žáka školy v celostátní prestižní soutěží  jako je Masterchef nebo toto září KU Young Chef, kde se žák Filip Ruprecht ze 160 soutěžících dostal do finálového kola mezi deset nejlepších. Jak sám říká: „Jsem rád, že mi škola umožnila účast v této soutěži, v týmu se skutečnými profesionály jsem získal za dva týdny neocenitelné zkušenosti, které budu dále rozvíjet.“

Štítky Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, cestovní ruch, České Budějovice, studium, soutěž, Domov mládeže, Jihočeský kraj, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Německo, Čína, Španělsko

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu v Budějcích otevře své dveře zájemcům o studium  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.