Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jindřichově Hradci zkouší nový kotel na biomasu za 85 milionů

Zajištění růstu ekologické výroby energií v Jindřichově Hradci o 20 procent – to je vizitka nového kotle spalujícího čistou biomasu, který dnes uvedlo do provozu Energetické centrum Jindřichův Hradec. Zařízení v hodnotě 85 milionů korun nahradí dosavadní mazuto-plynové kotle.

Po šestnáctiměsíční výstavbě zázemí a instalaci technologií uvedlo Energetické centrum Jindřichův Hradec, člen Skupiny ČEZ, do zkušebního provozu kotel K6. Zařízení spalující balíky slámy, sena, řepky a kukuřice vyprodukuje ročně 40 milionů kWh elektřiny a dodá 110 tisíc GJ tepla koncovým odběratelům. Významný přínos má nová technologie pro spotřebu vody, která v porovnání s mazuto-plynovými kotli klesne o 99 procent. Pro odluhování dvojice dosavadních parních kotlů bylo ročně třeba 374 tisíc litrů vody, nový kotel si vyžádá pouze 4 tisíce litrů.

„Instalaci kotle K6 předcházela loňská generální oprava kotle K5 a turbíny (po devíti letech intenzivního spolehlivého provozu) v hodnotě 30 milionů korun. Akce zahrnovala opravu kotle i turbogenerátoru a kompletní výměnu látkového filtru a napájecí nádrže," popisuje tiskový mluvčí ČEZ Martin Schreier.


Autor: Marek Sviták

„Mezi lety 2010-17 se nám postupně podařilo navýšit objem výroby elektřiny z čisté biomasy o více jak 40 procent. Loňská generální oprava kotle K5 přinesla prodloužení životnosti biomasové technologie a zkvalitnění technologického zázemí, což bylo nezbytným předpokladem pro další zvyšování produkce při zachování ekologických parametrů celého provozu. Letos jsme tak mohli navázat dalším logickým krokem – znásobením výrobní kapacity,“ uvedl Radek Kozák, výkonný ředitel Energetického centra Jindřichův Hradec. Kotel K6 speciálně upravený pro spalování rostlinných paliv disponuje výkonem 10 MWt, pracuje s tlakem 1,2 MPa a teplotou 130 ˚C. Dodavatelem celé akce byla společnost Uchytil s.r.o.

V původní energetice textilního podniku Jitka byl v letech 2007-8 na místě mazutových kotlů K1 a K2 vybudován čistě biomasový kotel K5 a ve strojovně instalována nová odběrová turbína TG3 s kondenzací a výkonem 5,6 MWe. K uskladnění paliva, které je sváženo z okruhu 70 km, slouží uzavřená hala s třídenní zásobou paliva. Palivo je slisováno a dodáváno v podobě standardizovaných balíků, kterých se zde ročně spálí více než 130 tisíc.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky ČEZ, Jindřichův Hradec, elektřina, energie, biomasa, technologie, palivo

V Jindřichově Hradci zkouší nový kotel na biomasu za 85 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.