Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Unikátní kubistický most U Tří lvů byl nahrazen občejným

Na Mlýnské stoce v ulici U Tří lvů stával kubistický most, který byl pomyslným středobodem tohoto výtvarného směru v Budějcích. Před několika lety jej však vystřídal současný, obyčejný most.

Do roku 2010 jsme měli ve městě kubistický most. Historie je nauka o tom, co bylo a už není, takže budějovický kubistický most již do historie patří. Snímek z roku 2009 názorně ukazuje místo, kde most v ulici U Tří lvů překlenoval Mlýnskou stoku. Do roku 1955 most odděloval ulici U Tří lvů od ulice Boženy Němcové, poté byl název „Boženy Němcové“ použit pro bývalou Štefanikovu ulici vedoucí od Hardtmuthky k nemocnici. Vlevo vedla na Senovážné Rybní ulice (také historie).

O stavbě kubistického mostu rozhodla radnice na plenární schůzi obecního zastupitelstva dne 20. dubna 1912.  Schválila návrh městské rady, aby v prodloužení ulice U Tří lvů postaven byl přes Mlýnskou stoku místo dřevěného mostu most železobetonový nákladem 17 000 K. Skoro současně se začalo před mostem stavět sanatorium Jindřich Říhy a na druhém rohu Kovaříkův dům (nově Radio Faktor),

Sanatorium s ústavem rodiček (hovorově Říhárna) podle projektu Johanna Stepana bylo dokončeno v roce 1913, gynekolog a porodník Jindřich Říha se sem z náměstí přestěhoval v roce 1914. Dům má zejména v interiéru kubistické prvky. V roce 1947 hodlala radnice přistavět další objekty a zařídit v komplexu Dům zdraví, ale po roce 1948 se ani nezačalo stavět a plán zanikl. Jen se na stávající dům použil název Krajský ústav národního zdraví, což bylo dílčí pracoviště hlavní nemocnice.

Naproti si postavil stavitel Josef Kovařík v roce 1914 dům pro svoji choť. Fasádu navrhl Antonín Hübschmann. Také navrhl secesní fasádu s prvky kubismu na stavební průmyslovce a Schwarzenberském paláci. Na rohu ulice U Tří lvů a Dukelské stojí navíc bývalé dívčí lyceum (později Rozhlas) z roku 1912 také s kubistickými prvky a dvěma okny v kubistickém skoseném provedením. Mohlo by se říci, že u kubistického mostu bylo centrum budějovického kubismu před 1. světovou válkou.

Most se nepochopitelně začal likvidovat v srpnu roku 2010. Někteří vysoce postavení radní ani o tom nevěděli, nebo to přehlédli, poněvadž snadno se v záplavě informací nevěnuje pozornost nic neříkajícímu bodu, že se musí opravit most U Tří lvů, přičemž bod přesně nevypovídal, o co půjde. Chráněný most nebyl. Most je uveden v Encyklopedii města České Budějovice pod heslem Kubismus.

Dne 28. srpna 2010 už nebylo na mostě kubistické zábradlí a vozovka. Na orientační tabuli bylo uvedeno, že investorem je město, provádí firma Edikt. Pod vozovkou bylo vidět původní klenbu, která byla opravena a má dnes letopočet 1912. Vrchní část mostu nese letopočet 2010. Nad klenbou vznikl nový most, kterému se z hlediska řemeslného nedá prakticky nic vytknout, ale z hlediska výtvarného jde o normální most, jakých je ve městě celá řada 

Tvůrce budějovického kubismu, který před 1. světovou válkou vycházel ze secese, (zpočátku se oba styly překrývaly) Antonín Hübschmann, narozen dne 28. března 1884 v Praze, padl v nesmyslné válce za c. k. dne 12. listopadu 1914 u řeky San v Haliči. Jeho vrstevník Johann Stepan (1884-1942) po válce nadále působil ve městě a z kubismu se posunul do stylu art deco (Savoy). Ve městě po válce kubismus chvíli pokračoval. Kubismus je u nás unikátní. Jinde se tak nerozvinul. Tedy jako architektura, v malířství bujel ještě léta.

Autoři

Štítky Drbna historička, Budějce, historie, most, kubismus, architektura, památky, České Budějovice, dům, Božena Němcová, válka, první světová válka, Josef Kovařík, Dům zdraví spol. s r.o., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Unikátní kubistický most U Tří lvů byl nahrazen občejným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.