Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějcká radnice se rozsvítí purpurovou barvou

K oslavám Světového dne předčasně narozených dětí se v pátek 9. listopadu připojí budějcká radnice. Stejně jako mnohé významné světové stavby bude svítit purpurovou barvou. Poctí tak mimo jiné i Neonatologické oddělení Nemocnice České Budějovice, které se řadí mezi velice úspěšná pracoviště svého druhu v České republice.

Neonatologické oddělení budějcké nemocnice poskytuje specializovanou péči novorozencům z Jihočeského kraje, částečně i z Vysočiny. Lékaři a sestry pod vedením primáře Milana Hanzla, dokážou zachránit miminka od hranice životaschopnosti a s porodní váhou kolem 500 gramů.

„O významnosti tohoto oddělení svědčí i jeho dlouhá historie. První oddělení intenzivní péče o novorozence v Československu bylo totiž vybudováno právě v jihočeské metropoli a to věhlasným pediatrem (a nefrologem) Milošem Velemínským,“ upozorňuje mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. „Tento průkopník neonatologie v českých zemích byl letos vyznamenán státním vyznamenáním a obdržel Medaili Za zásluhy.“

V pátek 9. listopadu po setmění můžou všichni zájemci vzdát hold lékařům a sestřičkám z budějcké neonatologie, rodičům předčasně narozených dětí i samotným předčasně narozeným dětem.

A proč právě purpurová? „Purpurové srdce je celosvětově vnímaný symbol a ocenění za zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, v posledních letech myšlenku přejali i rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová barva je barva královská; barva králů a královen i všech nedonošených dětí,“ vysvětlila Petra Kašparová, redaktorka časopisu Nejste v tom sami, který vydává organizace Nedoklubko.

S projektem nasvícení budov purpurovou barvou přišla před několika lety Nedoklubko, která již 16 let podporuje děti po předčasném porodu včetně jejich rodičů a je členem tuzemských i mezinárodních organizací věnujících se této problematice. Spolupracuje i s odborníky z řad neonatologů, psychologů, dětských neurologů, pediatrů a dalších zdravotnických i nezdravotnických profesí.

Štítky Budějce, radnice, světový den, novorozenci, děti, rodiče, Nemocnice České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Československo, Medaile Za zásluhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká radnice se rozsvítí purpurovou barvou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.