Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O jihočeské památky je menší zájem. Návštěvy klesly meziročně téměř o 40 tisíc lidí

Jihočeské památky navštívilo letos od ledna do října 1,14 milionu lidí, což je meziročně téměř o 40 tisíc méně. Tržby z prodeje vstupenek naproti tomu vzrostly skoro o 15 procent na 137,6 milionu korun. Zámky Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou a hrad Rožmberk zdražily před sezonou vstupné o 30 korun.

Méně návštěvníků než loni přilákaly Český Krumlov, Hluboká, Červená Lhota, Jindřichův Hradec i Rožmberk. Návštěvnost naopak stoupla v Dačicích, hrobce Domanín, na Kratochvíli, Landštejně i v Třeboni. Největší meziroční pokles, téměř o 36 tisíc lidí, zaznamenal hrad a zámek Český Krumlov.

„Se sezonou jsme spokojeni. Nebude to absolutní rekord jako loni a předloni, ale na většině objektů jsme se už dostali na stav, kdy už nemůžeme počítat s dalšími rekordy, protože zámky Hluboká nebo Krumlov už jsou na hranici únosnosti," uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Pokles návštěvnosti v Krumlově vysvětluje tím, že ne všichni turisté, kteří do města přijedou, navštíví také zámek. Památkáři předpokládají, že zámeckým areálem projde dvakrát více lidí, než kteří si koupí vstupenku.

Památkáři mají podle své mluvčí vysledováno, že čínské zájezdy buď navštíví Hlubokou, nebo Český Krumlov. „Je to vždycky ve stejný čas, takže se nám kolem desáté hodiny a ve dvě hodiny kumuluje obrovský počet čínských zájezdů na jedné, nebo druhé památce. Zastávkou jsou většinou České Budějovice, kde si dají oběd a navštíví pivovar," řekla Slabová.

Jihočeští památkáři letos investovali na několika místech. Jednou z velkých investic byla oprava druhého patra Adamova stavení na zámku v Jindřichově Hradci, která zahrnula stavební úpravy, restaurování kamenných ostění, podlah, omítek i repliky kazetového renesančního stropu. Na Rožmberku pokračuje záchrana věže Jakobínka, náklady byly zatím 9,5 milionu korun.

Na hradě Nové Hrady se opravuje opevnění, dosud se zde investovalo 8,3 milionu korun. Do konce roku opraví dřevěné mostní konstrukce. „Nejzajímavějším prvkem je osazení repliky dobového zábradlí předního mostu,“ uvedla mluvčí. Na Zvíkově letos památkáři nechali opravit železobetonové stropy za 1,9 milionu a severní zeď fraucimoru (ženského pokoje) za 1,4 milionu korun.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky ČR, památky, Jihočeský kraj, Český Krumlov, hrad, Zámek Hluboká, Hrad Rožmberk, památková péče, zámek, Jindřichův Hradec, Dačice, Domanín, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O jihočeské památky je menší zájem.  Návštěvy klesly meziročně téměř o 40 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.