Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

D3 u Bošilce se prodraží o 50 milionů, kvůli rašelině v podloží

Část dálnice D3 Bošilec - Ševětín v jižních Čechách se prodraží o 50 milionů korun. Původní cena stavby byla 1,25 miliardy Kč. Stavba bude dražší, protože je větší rozsah rašelin v podloží, než ukázal původní průzkum. Práce zabraly dva měsíce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale zprovozní úsek dlouhý 8,1 kilometru podle plánu, nejpozději v červnu 2019. Novinářům to dnes řekli mluvčí ŘSD Jan Rýdl a vedoucí technického dozoru investora Pavel Mandík.

ŘSD řešilo podle Rýdla na mostě u Bošilce celou letošní stavební sezonu "výrazný technický problém" s podložím. "Připomíná problémy, jaké jsme řešili na D8, ovšem tam jsou jiné a podstatně závažnější. Tady jsme, i když byl velice důsledný geotechnický průzkum, zjistili při průběhu stavby, že rozsah rašelin je větší, než nám ukazoval průzkum. Neodpovídal modelu zatížení, jak nám říkal, že unese stavbu," řekl Rýdl.

Část mostu tak museli stavaři připravit jinak, než předpokládal projekt. Zároveň museli reagovat na stav, kdy část dálnice, která navazuje na mostní konstrukci, poklesla víc, než ukázal propočtený model. Stavaři museli přeorganizovat stavbu, více práce měli se stavebními hmotami a se zeminou, kterou byla potřeba odvézt. "Napojení mostu na násyp se upravilo v podloží násypu," řekl Mandík.

ŘSD ale dodrží plán, že úsek zprovozní nejpozději v červnu 2019. "Rozpočet na (tento úsek) je 1,25 miliardy Kč, tak ten padesátimilionový nárůst je pro tuto stavbu dobrým hospodářským výsledkem," řekl Rýdl.

Jihočeská část D3 by měla být k hranicím s Rakouskem hotová do roku 2024. Ve stejném roce by se měla začít stavět D3 ve středních Čechách. První ze tří jihočeských úseků k hranicím Třebonín - Kaplice dlouhý 8,6 kilometru chce stát začít stavět v roce 2020, tendr plánuje vypsat příští rok.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi, tam se napojí na rakouskou rychlostní silnici S10. Dálnice D3 by měla měřit zhruba 170 kilometrů, nyní je v provozu asi 50 kilometrů.

Autoři | Foto mdcr.cz

Štítky ČR, silnice, stavby, D3, Jihočeský, rašelina, Bošilec, Ředitelství silnic a dálnic, průzkum, Jihočeský kraj, Ševětín, Rakousko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

D3 u Bošilce se prodraží o 50 milionů, kvůli rašelině v podloží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.