Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Plané oslavili výročí republiky sázením stromu svobody. Přidali i vzkaz pro budoucí generaci

O víkendu probíhaly po celé republice oslavy ke stému výročí republiky. Výjimkou nebyla ani Planá u Českých Budějovic, kde ke vzpomínce na významný okamžik dějin zasadili strom svobody. K němu přidali také vzkaz pro budoucí generace.

V Plané se při oslavách 100. výročí založení Československé republiky připojili ke kampani Stromy Svobody 1918 – 2018. „Nás zaujala kampaň tématem i obsahem. Vracela se k tomu, že už v minulosti se stromy sázely, takže to bylo o tom, najít ty dříve zasazené, a k nim přidat nějaký nový,“ vysvětlil důvod, proč zrovna Stromy Svobody, starosta Plané Tomáš Pintér.

K nově zasazené lípě přidali obyvatel Plané také „vzkaz“ pro budoucí generace. „Říkali jsme si, že by bylo fajn dát k novému stromu nějaký odkaz do budoucna. Do schránky jsme dali dvoje noviny, nějaké informace o obci, plakáty, videa, CD a DVD z akcí, které jsme letos pořádali, nějaký pohled. Uvidíme, jestli to někdo někdy najde, přeci jen pod kořeny takového stromu to asi nebude lehké,“ popsal starosta.

I přes nepřízeň počasí se na oslavy v Plané sešlo kolem padesáti až sedmdesáti lidí. „Uvažovali jsme nad tím, že celou akci zrušíme, protože to počasí bylo opravdu nepříjemné, ale tento rok už jsme dvě akce zrušili, a když jsme viděl, jak v Praze cvičí Sokolové v trikotech, řekl jsem si, že to rušit prostě nemůžeme,“ popisuje se smíchem Tomáš Pintér.

Celé odpoledne byl připraven nabitý program. Po oficiálním zahájení zazpíval Josef Falta z Jihočeského divadla za doprovodu klavíristky Jitky Nestřebové českou hymnu. Všichni účastnici se společně prošli k hřbitovu, kde položili věnce na památník padlých občanů Plané z první světové války. Pro děti byl připraven lampionový průvod.

Zajímavostí bylo i povídání, které výročí republiky spojovalo přímo s obcí. „Požádal jsem pana Petrlíka, který shromažďuje informace z historie, aby připomněl příběhy několika lidí, kteří v té době v Plané žili. Měl připravené i povídání o historii hřbitova, kdo ho založil, jak vzniknul. Bylo to opravdu zajímavé,“ uzavřel starosta.

Oslavy výročí republiky v Plané

Úterý, 30. října 2018, 09:38

Oslavy výročí republiky v Plané
Oslavy výročí republiky v Plané

Foto Eva Špírková

Štítky oslavy, 100 let republiky, Planá, České Budějovice, slavnost, strom, první světová válka, Československo, Jihočeské divadlo, sázení stromu, Praha

V Plané oslavili výročí republiky sázením stromu svobody. Přidali i vzkaz pro budoucí generaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.