Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: 100 let republiky si Budějce připomínají ve skromném duchu

Oslava 100 let republiky na budějckém náměstí se v neděli večer nesla ve skromném duchu. Hnutí Milion chvilek uspořádalo akci, která byla zároveň poděkováním všem lidem, kteří za demokracii bojovali. Uctění jejich památky proběhlo koncertem před zraky několika desítek účastníků.

„Dámy a pánové, děkuji, že jste se tady sešli v tak hojném počtu. Za těch sto let se událo mnohé a bylo by troufalé, abychom tady takovou historii chtěli shrnout za několik málo minut,“ uvedl za Milion chvilek Tomáš Kuboušek. Organizátoři chtěli výročí oslavit způsobem, který bude lidi spojovat. A proto zvolili hudební formu.

Michalea Fifková a Zdeněk Kohout zahráli a zazpívali několik písní, které kopírovaly sto let republiky. Lidé si tak mohli poslechnout Ach synku, synku, Bratříčku zavírej vrátka nebo Modlitbu pro Martu. Nechyběly ani státní hymny Česka a Slovenska. „U hymny jsem skoro brečela, byla to krásná akce. Je skvělé, že dorazilo tolik lidí, i když je nečekala žádná honosná show. Navíc v tomhle počasí,“ pochvalovala si Veronika z Českých Budějovic.

Kromě hudebního programu byl u kašny vytvořen nápis sto let a srdce. Lidé na náměstí přicházeli se svíčkami, kterými nápis doplňovali, a se sklenkami, kterými si připíjeli na další období republiky. Někteří se dokonce zapojili do programu a zpívali nebo tancovali.

Na náměstí se večer sešlo několik desítek lidí, v neděli dopoledne dorazili položit květinu k bustě T. G. Masaryka také zástupci Čistých Budějovic. „Přejme si, aby déšť, který se dnes snáší na celou zem, smyl veškeré křivdy, a my tak mohli udělat republiku krásnější, než je teď. Takže všechno nejlepší republiko,“ uvedli na svém facebookovém profilu.

Oslavy 100 let republiky na budějckém náměstí

Neděle, 28. října 2018, 21:10

Oslavy 100 let republiky na budějckém náměstí
Oslavy 100 let republiky na budějckém náměstí

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, 100 let republiky, Milion chvilek pro demokracii, Milion Chvilek, Zdeněk Kohout, koncert, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Slovensko

VIDEO: 100 let republiky si Budějce připomínají ve skromném duchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.