Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památkáři vložili do věže v Hluboké schránku k výročí republiky

Do věže zámku Hluboká dopoledne vložili památkáři při příležitosti 100. výročí republiky pamětní schránku. Obsahuje různé plakáty, vstupenky, ale i láhev dobré slivovice. Prostor pro schránku připravili dělníci v podlaze sedmého podlaží věže už při nedávných opravách památky, řekl kastelán Martin Slaba.

Kulaté výročí republiky dnes slaví Jihočeši například i v Českém Krumlově, kde muzejní expozice pod širým nebem připomíná útrapy první světové války. Dnešní chladné počasí s deštěm návštěvníky neodradilo. "Jenom za dopoledne nás navštívilo několik stovek lidí," řekla historička Vladimíra Podaná z muzea. Regionální muzeum má v Českém Krumlově program v parku za Městským divadlem s námětem vojenského ležení. Kromě dobových uniforem, výstroje a zbraní tam je možné vidět například předměty denní potřeby nebo polní kuchyni. Nechybí přednášky a praktické ukázky. Akce je přístupná zdarma do 17:00.

V Hluboké nad Vltavou spustili památkáři měděnou pamětní schránku do podlahy věže dopoledne. Kromě kulatého výročí republiky potomkům připomene provoz zámku i činnost Národního památkového ústavu. Ve schránce je pro budoucí generace uložen vzkaz, jehož autorem je ředitel českobudějovického památkového ústavu Petr Pavelec.

Napevno zavřená schránka bude překrytá dlažbou. Místo nebude označené. Mělo by to být překvapení pro ty, kdo jednou budou památnou stavbu znovu opravovat. Přes padesát metrů vysoká neogotická věž byla kvůli posledním opravám uzavřena od loňska do letošního června, protože tam odborníci zjistili poškození v konstrukci vřetenovitého dřevěného schodiště i dřevomorku. Opravy stály přes dva miliony korun.

Autoři | Foto Facebook Hluboká nad Vltavou

Štítky ČR, památky, historie, 1918, Hluboká nad Vltavou, památková péče, první světová válka, Český Krumlov, vstupenka, purkrabí, Národní památkový ústav, zámek, podlaha, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři vložili do věže v Hluboké schránku k výročí republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.