Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na výlov šumavského rybníka Olšina se přišlo podívat 2000 lidí

Na včerejší výlov rybníka Olšina nedaleko Horní Plané se přes občasný déšť podle odhadu organizátorů přišlo podívat okolo 2000 lidí. Rybáře u tohoto nejvýše položeného chovného rybníka v Česku s rozlohou 138 hektarů mohla veřejnost sledovat při práci podruhé. Tato část šumavské přírody se jí otevřela po 60 letech v roce 2016 po zmenšení vojenského újezdu Boletice.

Rybník spravuje státní podnik Vojenské statky a lesy ČR. "Jde o unikátní dílo, které se loví jednou za dva roky," uvedl ředitel podnikové divize Horní Planá Petr Král. Na minulém výlovu se sešlo 6000 lidí, ale tehdy bylo podle mluvčího podniku Jana Sotony pěkné podzimní počasí.

Rybáři začali pracovat kolem 8:00, do hodiny začali zvedat sítě. Převažovali v nich kapři, hodně bylo i amurů, občas se objevila štika, výjimečně candát. Výlov bude pokračovat v neděli. "Rybáři počítají, že to bude takový průměr," řekl Sotona k množství ryb. Převezeny budou do sádek ve Chvalšinách.

Návštěvníci chodili za rybáři až do loviště, živé exempláře ryb si prohlíželi i ve speciální ukázkové kádi. Ryby, které v čisté vodě rybníka v nadmořské výšce 731 metrů dorůstaly poslední dva roky, si mohli i koupit. "Olšina má kamenitopísčité dno a tak ryby z ní nemají bahnitou příchuť," uvedl Král.

Rybník Olšina vznikl asi před 650 lety. Otevřená u něj dnes byla i rybářská bašta pocházející z poloviny 15. století s expozicí věnovanou rybářství, lesnictví a regionu. K rybníku v CHKO Šumava se lidé dostávali autem i vlakem. Kousek od něj je na šumavské lokálce zastávka Hodňov.

Vojenské lesy a statky ČR na Šumavě spravují Vojenský újezd Boletice i přírodní lokalitu mezi Novou Pecí a Lipnem, přiléhající k Národnímu parku Šumava.

Autoři | Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky ČR, zábava, chov, ryby, Horní Planá, rybník, Olšina, Česko, Petr Král, Boletice, VLS ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výlov šumavského rybníka Olšina se přišlo podívat 2000 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.