Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj oslavil 100. výročí založení republiky. Hejtmanka Stráská rozdala Zlaté šupiny

Majitel českobudějovické tužkárny Koh-i-noor Hardtmuth Vlastislav Bříza, podnikatel a manažer Stanislav Kázecký, dirigent, sbormistr a skladatel Jaroslav Krček, zpěvačka Marta Kubišová, ředitel Úseku kardiocentra a vybraných zdravotnických oborů Nemocnice České Budějovice Ladislav Pešl, jediný československý kosmonaut Vladimír Remek, ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích s observatoří na Kleti Jana Tichá a basketbalový trenér Miroslav Vondřička převzali od hejtmanky Ivany Stráské Zlatou šupinu.

Tuto Cenu hejtmanky získali u příležitosti oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu 28. října 1918. Ceremoniál se odehrál ve středu 24. října tradičně v prostorách bývalé zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou, kde sídlí Alšova jihočeská galerie.

Letošní symbolickou osmičku vybrala z 33 nominovaných rada kraje

V letošním tzv. osmičkovém roce vzešla symbolická osmička oceněných z 33 nominací, které lidé během letošního roku zasílali na krajský úřad. O konečném seznamu rozhodla rada kraje. „Vlastislav Bříza získal ocenění jako představitel firmy, která dlouhodobě patří k vlajkovým lodím jihočeského průmyslu, Jaroslav Krček za popularizaci lidových písní a tanců a přínos v oblasti hudby, Marta Kubišová za celoživotní přínos v oblasti umění a za lidské postoje a občanskou statečnost, Ladislav Pešl za zásluhy v oblasti medicíny, Vladimír Remek za přínos v oblasti kosmonautiky, Stanislav Kázecký za celoživotní úsilí o rozvoj jihočeského průmyslu, Jana Tichá za zásluhy v oblasti popularizace astronomie a Miroslav Vondřička za přínos v oblasti jihočeského basketbalu,“ upřesnila Stráská.

Udílení se konalo pošesté a celkem ocenění už obdrželo 43 osobností

Stráská v souvislosti s udělováním Zlaté šupiny připomněla, že 28. říjen je nejvýznamnější národní svátek a Jihočeský kraj by dnes nebyl takovým, jakým je, pokud by v něm nežili lidé, kteří se svými mimořádnými činy a celoživotní prací významným způsobem zasloužili a zasluhují o jeho rozvoj a dobré jméno. „Za to jim patří poděkování nás všech,“ doplnila hejtmanka.

Udílení Zlaté šupiny se konalo pošesté a celkem ji už získalo 43 osobností. Tato cena byla vybrána proto, že představuje pomyslný symbol štěstí a koresponduje s rybářstvím, kterým je Jihočeský kraj proslulý.

Tisková zpráva

Štítky Jihočeský kraj, Zlatá Šupina, ocenění, hejtmanka, Ivana Stráská, Vladimír Remek, Marta Kubišová, Jana Tichá, Jaroslav Krček, Vlastislav Bříza, Nemocnice České Budějovice, Koh-I-Noor, České Budějovice, Kleť, planetárium

Jihočeský kraj oslavil 100. výročí založení republiky. Hejtmanka Stráská rozdala Zlaté šupiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.