Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vojáci zabili spolupachatele útoku na tři Čechy v Afghánistánu

České speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci, a dalšího zajaly. Napsaly to dnešní Lidové noviny, kterým informaci o odvetě potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Podle jednoho z nich se to stalo před delší dobou při poměrně rozsáhlé operaci. Tisková oddělení generálního štábu i ministerstva obrany sdělila, že záležitost nebudou komentovat.

„V průběhu probíhajících operací se nemůžeme a nebude vyjadřovat,“ uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořákova. Situaci nechtěl komentovat ani mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle Lidových novin informaci nekomentovali ani premiér Andrej Babiš a americká ambasáda.

Podle deníku Češi vypátrali teroristy, kteří u přípravy útoku asistovali, na základě zpravodajských informací od aliančních spojenců. Na pachatele poté zaútočila 601. skupina speciálních sil generála Moravce z Prostějova.

Na hlídku složenou z vojáků české, americké a afghánské armády sebevražedný atentátník zaútočil v neděli 5. srpna. Odpálil se v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi, Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, zemřeli. Vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

ČTĚTE TAKÉ: Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do České republiky. Jejich památku uctí sirény 

Krátce po události armáda uvedla, že podle jejího zjištění nebyl sebevražedný atentátník sám a útok byl připraven.

Česká republika měla do léta v Afghánistánu vojáky, kteří působili na základně Bagrám a v Kábulu. Do země mohla armáda vyslat až 250 svých příslušníků. V červnu Sněmovna schválila rozšíření mandátu o dalších 140 vojáků. Podle webových stránek armády bylo na začátku října v Afghánistánu již 346 vojáků.

Armádní plány předpokládaly vyslání jednotky do province Lógar, kde by Češi cvičili speciální jednotku afghánské policie, a do provincie Herát, kde by pomáhali s výcvikem afghánských vojáků. Podle dřívějších vyjádření vedení armády se do tohoto výcviku měly zapojit právě prostějovské speciální síly, které nyní podle Lidových novin zaútočily na pachatele útoku.

Foto Facebook Armáda České republiky | Zdroj ČTK

Štítky společnost, armáda, voják, smrt, Afghánistán, mise, Tábor, Dívčice, Hluboká nad Vltavou, Českobudějovicko, Česko, speciální jednotky, Lidové noviny, Ministerstvo obrany České republiky, Andrej Babiš, Martin Marcin, Kamil Beneš, Patrik Štěpánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci zabili spolupachatele útoku na tři Čechy v Afghánistánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.