Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do budějckého babyboxu někdo odložil holčičku. Dostala jméno Ivanka

Do budějckého babyboxu dnes v noci někdo vložil novorozenou holčičku. Dívenka je podle ředitele jihočeské záchranné služby zdravá a váží zhruba čtyři kila. Jméno dostala po hejtmance Jihočeského kraje Ivaně Stráské.

Holčička je prvním dítětem odloženým v babyboxu v Budějcích. Do speciální schránky ji někdo umístil 40 minut po půlnoci, zabalenou v modré dece, žlutém ručníku s kouskem leopardí kůže. „Holčička je na první pohled zdravá a zcela novorozená, v tuhle chvíli si už hoví na neonatologii českobudějovické nemocnice. Váží zhruba 4 kila,“ uvedl ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý.

Babybox v Budějcích funguje už šestým rokem. V budově českobudějovické záchranné služby ho otvíral zakladatel babyboxů Ludvík Hess spolu s ředitelem ZZS Markem Slabým. „Na jménu Ivanka jsme se shodli hned. Připomíná, že nás dva seznámila Ivanka Stráská, jihočeská hejtmanka a protagonistka babyboxů,“ uvedl Hess.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Ivanka je 16 dítětem odloženým v babyboxu tento rok. Celkem, od jejich založení v roce 2005, bylo do babyboxů po celé republice odloženo 178 dětí, z toho 103 holčiček a 75 kluků.

Foto Bramberka Nová

Štítky Babybox, České Budějovice, dítě, Ivana Stráská, Jihočeský kraj, Marek Slabý, Ludvík Hess, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do budějckého babyboxu někdo odložil holčičku. Dostala jméno Ivanka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.