Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V ústavech loni skončilo 1490 dětí, jimž nebyly ani tři roky

Do dětských domovů pro malé děti se loni dostalo 1490 chlapců a děvčat, kterým nebyly ještě ani tři roky. Bylo jich o sedm desítek méně než v předchozím roce. Takzvaných kojeneckých ústavů fungovalo loni v zemi 27.

Zástupci organizací na podporu rodinné péče umisťování malých dětí do ústavů kritizují. Poukazují na to, že pobyt v ústavních zařízeních nepříznivě ovlivňuje vývoj dětí. Podle asociace Dítě a rodina je Česko v Evropě jednou z posledních zemí, kde je možné děti do tří let do ústavů dávat.

Loni fungovalo v Česku celkem 26 dětských domovů pro děti do tří let a jedno dětské centrum. Nejvíc jich bylo ve Středočeském kraji, a to pět, v Jihočeském kraji najdeme jen jedno takové zařízení.

Domovy pro děti do tří let patří mezi zdravotnická zařízení. Ze zdravotních důvodů se do nich loni dostalo 37 procent přijatých dětí. Ze sociálních důvodů to pak byly zhruba dvě pětiny chlapců a děvčat. Osm z deseti dětí ústavy přijaly se souhlasem rodičů. Domovy pak loni propustily 1554 dětí. Do vlastní rodiny šlo 1108 z nich. Nejčastěji se domů ze zařízení vrátily do dvou měsíců.

Podle statistik v roce 2016 domovy přijaly 1559 dětí. V roce 2015 to bylo 1666 chlapců a děvčat. V letech 2013 a 2014 v ústavech skončilo přes 1700 malých dětí, v roce 2012 jich bylo 1932. Přes 2100 přijatých dětí se počet přehoupl v roce 2011.

Na 100 tisíc dětí v Česku připadalo loni 74 chlapců a děvčat v domovech pro děti do tří let. V roce 2007 to bylo 87 chlapců a děvčat. Pak se počet zvyšoval až na 108 v roce 2011. Od té doby pomalu klesá.

Česká republika za velký počet dětí v ústavech a roztříštěnost péče mezi resorty práce, školství a zdravotnictví kritizoval Výbor OSN pro práva dítěte i další organizace. Asociace Dítě a rodina vyzvala poslance, aby podpořili uzákonění zákazu posílat malé děti do ústavů. Například Slovensko to pro tříleté děti udělalo v roce 2006, nyní se zákaz týká dětí do šesti let. V Polsku není možné do ústavů dávat děti do deseti let.

V Česku se zákazem počítala strategie péče, kterou v roce 2012 schválila tehdejší vláda. Podle tohoto dokumentu se děti do tří let neměly do ústavů posílat už od roku 2014, děti do sedmi let pak od roku 2016. Žádný z kabinetů, které se za posledních šest let vystřídaly ve Strakově akademii, záměr neprosadil.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky počasí, předpověď, meteorologové, babí léto, Česko, domov, rodina, Evropa, OSN, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ústavech loni skončilo 1490 dětí, jimž nebyly ani tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.