Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Kleť má nové lano. Vyšlo na jeden a půl milionu korun

Novou lanovou dráhu budou moci využívat návštěvníci rozhledny Kleť na Českokrumlovsku. Za jeden a půl milionu korun nechala obec Holubov vyměnit 34 let staré lano za nové. Na jeho pořízení přispěl obci Jihočeský kraj.

Výměna probíhala od 4. do 9. října. „Náplet nového lana se uskutečnil o minulém víkendu a od úterka 9. října byl provoz na lanovce spuštěn, aby si lano takzvaně sedlo,“ řekl starosta Holubova Roman Kudláček.

Lanovka teď pojede naprázdno a bez sedaček. Pokud se neprojeví žádné závady, namontují se sedačky zpět a už 1. listopadu se lanovka znovu rozjede.

„Původní lano je v provozu už od roku 1983 a patří tedy k nejstarším v republice. Stále stoupající náklady na údržbu lanové dráhy jsou proto pro obec Holubov stále více zatěžující a ani zdaleka se je nedaří pokrýt z výnosů prodeje vstupného,“ vysvětlil radní pro dopravu Jiří Švec důvod, proč se kraj rozhodl žádost o dotaci podpořit a na výměnu lana poskytnout částku 970 tisíc korun. Výměna lana vyšla celkem na 1 568 705 korun. 

 

Foto Roman Kudláček

Štítky Kleť, lanovka, Jihočeský kraj, lanová dráha, Holubov, okres Český Krumlov, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Kleť má nové lano. Vyšlo na jeden a půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.