Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Muzeum u balvanu

Balvan z Kozího vrchu dnes stojí před budovou vědecké knihovny na Lidické třídě. Je štěstí, že tam vůbec stojí. Původně tam chtěli srp a kladivo, poté se "připletl" k výbuchu nálože. Ta zničila okna, vrata a mnoho dalšího, s balvanem ale ani nehla.

Dnešní budova vědecké knihovny na Lidické byla postavena v roce 1975 jako muzeum. Jmenovalo se přesně Muzeum dělnického revolučního hnutí, což bylo  nepraktické, nehledě na to, že se v rychlém hovoru jednotlivá slova přehazovala. Ustálila se pak pohodlná zkratka MDRH. Nevyslovovala se emdéerhá, ale m-d-r-h,  i to bylo nešikovné, takže se objekt lokalizoval jako „u balvanu“, někdy jen „památník“, poněvadž pracovní název výstavby MDRH byl Památník dělnického revolučního hnutí. Ono se tam zase tak moc nechodilo. Politici ano.

Ještě než se MDRH na přání místních  politiků postavilo, vyslovil vládní činitel Lubomír Štrougal (Jihočech, znal to tady) otázku, jestli vůbec ve městě takové muzeum potřebujeme. Obratně naznačil, že u nás tak velké revoluční dělnické hnutí, aby mělo vlastní muzeum, ve skutečnosti nebylo.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno dne 10. května 1975. Na snímku jdou vedoucí tajemníci okresních výborů KSČ a přinášejí prsť z míst odboje proti fašismu ve svých okresech. V předstihu se před budovu MDRH přivezl z Kozího vrchu poblíž Údolí u Nových hradů žulový balvan o váze 110 tun, který představoval památník bojů proti fašismu, k němuž byla uložena přivezená prsť.

Do září 1971 byly zlikvidována domy na bývalém Wilsonově náměstí a dne 8. listopadu 1971 po oslavách VŘSR byla stavba MDRH slavnostně zahájena. Zahájení bylo provedeno tak, že bagrista za účasti politiků a novinářů (dělníci nepřišli) vyhloubil první kubíky zeminy pro síť hlavního vodovodu. Jihočeská pravda uvedla, že pro mladého bagristu to byly NEZAPOMENUTELNÉ CHVÍLE. To jistě byly.

Podle původního plánu měl stát v místech dnešního balvanu obrovský srp a kladivo. První změna byla, že srp a kladivo budou malé a před ně se postaví malý kámen. Druhá změna byla definitivní – srp a kladivo ne (byly všude), ale postaví se jen velký balvan. To nakonec dopadlo výtvarně dobře, poněvadž balvan z Kozího vrchu je kus přírody a kdyby bylo podle něj, tak by Kozí vrch neopustil. V roce 1990 některé skupiny lidí balvan obvinili.

Dne 28. října 1986 (výročí vzniku Československa) vybuchla u balvanu, spíše za balvanem, nálož. Stalo se to kolem půl čtvrté hodiny ranní. Bylo to rozednívání jako obvykle tiché tak, že výbuch byl slyšet až v Rudolfově. Zraněn nebyl nikdo. To byl asi záměr, neboť v tu dobu bývají ulice liduprázdné. Výbušnina způsobila asi čtyři metry od balvanu jen malý kráter. Tlaková vlna rozbila okna v KV KSČ, KNV, MDRH, v Hardtmuthově vile a v Dukelské ulici, povalila železná vrata a  poškodila autobus u KV KSČ. Nová speciální okna v budově KV KSČ stála 1,2 mil. Kčs. Oprava oken MDRH stála 0,5 mil. Kčs. Balvan se ani nepohnul. Odpadl pouze nepatrný zvětralý plátek. Fotografovat se nesmělo, policie prostor uzavřela.

Jak se usoudilo, o balvan nešlo, ten se k tomu připletl náhodou. V tom čase totiž proběhly podobné výbuchy i v jiných městech v Čechách, přičemž tam žádný balvan nebyl. Policie zahájila vyšetřování pro trestný čin obecného ohrožení, vyslechla i odborníky na výbuchy, ale asi po roce případ odložila.

MDRH bylo po roce 1990 zrušeno a poněkud plochý a relativně malý objekt získala vědecká knihovna.

Autoři

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, muzeum, knihovna, okno, srp, výbuch, Kozí vrch, KSČ, Lubomír Štrougal, vznik Československa, Česko, vrata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Muzeum u balvanu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.