Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Češi nejčastěji nedočtou Babičku, Starce a moře nebo Osudy dobrého vojáka Švejka

Přibližně třetina Čechů nikdy nečetla knihy, které měla ve škole na seznamu povinné literatury. Další třetinu povinná četba odradila natolik, že začali mít odmítavý vztah ke knihám obecně. Vyplynulo to z průzkumu internetového knihkupectví Martinus.cz Podle průzkumu se ale 90 procent Čechů shoduje, že by povinná četba ve školách měla zůstat.

Jednotné seznamy povinné školní četby nyní neexistují, o výběru literatury rozhodují školy samy. Podle autorů průzkumu předkládají učitelé dětem často „tradiční" seznam klasických děl české a světové literatury. Patří mezi ně například Babička od Boženy Němcové nebo Stařec a moře od Ernesta Hemingwaye.

„To je však přístup, který může v dětech zálibu ve čtení potlačit a mnozí z nich si vztah ke knihám v dospělosti hledají jen velmi těžko, nebo dokonce vůbec,“ uvedl Dušan Murčo z knihkupectví Martinus.cz.

Podle průzkumu knihkupectví má zhruba polovina Čechů špatnou zkušenost s četbou ze školních let. Některé z nich, především muže, odpudila tak, že si hledali cestu k literatuře až v dospělosti. Jiní se ke knihám už nevrátili.

Mezi šesti tituly, které Češi nejčastěji nedočtou, jsou podle autorů průzkumu právě knižní klasiky Babička, Stařec a moře či Osudy dobrého vojáka Švejka. Naopak k nejčtenějším dílům ze seznamů povinné či doporučené literatury patří Kytice od Karla Jaromíra Erbena, Máj nebo Povídky malostranské od Jana Nerudy.

Podle devíti z deseti lidí v průzkumu by školáci měli mít i nadále seznamy povinné četby. Na jejich konkrétní podobě se ale respondenti neshodli. Přibližně polovina lidí by byla pro to, aby si seznam z části vytvořilo dítě samo a z části mu ho doplnil češtinář. Čtvrtina dotázaných uvedla, že by ve čtenářských denících měla být pouze klasická díla. Další lidé by v povinné četbě uvítali častěji i populární série Harry Potter či Pán prstenů.

Seznam přečtené literatury je součástí maturitní zkoušky na středních školách. Kritéria výběru literárních děl k ústní zkoušce určuje katalog požadavků u maturit. Student musí odevzdat soupis 20 titulů, přičemž mezi nimi musí být aspoň dvě díla světové a české literatury do konce 18. století a tři díla z 19. století. Dále seznam musí obsahovat tituly z minulého a současného století, a to minimálně čtyři od zahraničních autorů a alespoň pět českých.

Seznam literárních děl, z něhož vybírají žáci tituly k maturitě, sestavuje škola. Musí jich nabídnout aspoň 60. Žáci si musí zvolit aspoň po dvou knihách s prózou, poezií a dramatem. Zároveň mohou uvést nejvýše dvě díla od jednoho autora.

Průzkumu se na konci července zúčastnilo 525 respondentů ve věku 18 až 65 let z celé České republiky.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky knihy, průzkum, čtenář, škola, literatura, kniha, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, Ernest Hemingway, Božena Němcová, Jan Neruda, Karel Jaromír Erben, Česko, Harry Potter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi nejčastěji nedočtou Babičku, Starce a moře nebo Osudy dobrého vojáka Švejka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.