Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/ VIDEO: Černá věž v obležení záchranářů. Evakuace lidí trvala jen pár minut

Rychlá evakuace osob nebo transport zraněné ležící osoby. Právě tyto zásahy trénovaly všechny složky integrovaného záchranného systému na sedmdesát metrů vysoké Černé věži. Cvičení na budějcké dominantě probíhá pravidelně. Poprvé v roce 1994, o rok později tady čekal zdravotníky ostrý zásah.

„Specialisté pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou v průběhu dne nacvičovali speciální záchranné techniky z ochozu věže, proběhl transport zraněné ležící osoby, ale i rychlá evakuace návštěvníků,“ popsala akci u budějckého náměstí mluvčí zdravotnické záchranné služby Petra Kafková.

Poprvé cvičili záchranáři na věži v roce 1994. Hned o rok později je čekal ostrý zásah. „Tenkrát šlo o turistu, který nahoře dostal infarkt. My jsme ho resuscitovali, ale museli jsme ho z věže evakuovat pomocí hasičského žebříku, což bylo velice riskantní. Ten žebřík se v průběhu akce lehce vychýlil,“ vzpomínala Kafková. 

Evakuaci v nafukovacím vaku lidé ani nevnímají. Horší je to ale s jednotlivým slaněním. „Nejhorší část je ten první úsek, kde se přehoupnete přes hranu, potom už je to v pohodě,“ popsal jeden ze záchranářů.

Na věži mohli lidé vidět specialisty z řad zdravotníků, policistů, hasičů, ale i horskou službu a další. „Cvičení složek integrovaného záchranného systému na Černé věži má dlouholetou tradici. Od prvního cvičení se sem pravidelně vracíme. Poslední cvičení proběhlo v roce 2015,“ objasnila mluvčí zdravotníků.

Foto Jiří Krčmář

Štítky Integrovaný záchranný systém, Černá věž, cvičení, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/ VIDEO: Černá věž v obležení záchranářů. Evakuace lidí trvala jen pár minut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.