Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velká letní vedra a sucho nesníží produkci vánočních stromků

Velká letní vedra a sucho nesníží letošní produkci vánočních stromků. Těch kvalitních je v České republice podle místopředsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků Františka Valdmana dostatek, nabídka druhů i velikostí bude pestrá. Ceny by měly zůstat na loňské úrovni.

Sucho ovlivnilo výsadbu malých sazenic, ale na stromky, které budou letos k prodeji, to velký vliv mít nebude, protože jsou prokořeněné hlouběji a tam už voda byla. Sazenice, které pěstitelé vysazovali letos na jaře, se ale budou muset vysadit znovu. „Ztráty na výsadbách určitě neovlivní letošní ceny stromků, ale výdaje a zisk pěstitelů, protože musí sázet znovu," řekl místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Ztráty záleží na tom, kolik stromků kdo letos sázel. „Nedá se to říci paušálně na celou republiku,“ uvedl. Valdman, který spravuje třicetihektarovou plantáž a prodává stromky velkým obchodníkům, má letos ztráty minimální, spíše způsobené bouřkami. Existují ale místa, kde uschlo až 80 procent sazenic, uvedl. Stromky se řežou po deseti letech růstu, takže se může teoreticky stát, že za deset let jich bude nedostatek. „Ale vzhledem k tomu, že teď je jich všude přebytek, tak to asi nehrozí,“ řekl. Nikde v Evropě nehlásí pěstitelé velké ztráty.

Velkoobchodní ceny se podle Valdmana nezvýší, proto nebude z valné většiny zdražovat ani maloobchod. „Maloobchodní ceny budou, tak jako v minulosti, regionálně rozdílné. Prodej začne počátkem prosince,“ uvedl Valdman. U nejprodávanějších kategorií stromků 150 až 200 centimetrů byla loni cena jedle kavkazské od 550 do 900 korun. Na horní hranici se pohybovala v centru Prahy, kde je vysoký nájem za prodejní místo, u pěstitele na vsi kolem 550 korun. Smrk ztepilý i borovice lesní byly na cenách 300 až 400 korun, borovice černá od 400 do 500 korun.

Domácí produkce by měla zůstat zhruba stejná jako loni. Stejný problém jako loni budou podle Valdmana pro české pěstitele dovozy, kvůli nimž mají problém prodat své zboží. Nejvíc je trápí nárůst dovozu z Polska a Dánska, kde jsou velké přebytky.

Foto Dezidor, Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky Vánoce, stromeček, sucho, problém, prodej, vánoční stromek, Česko, Evropa, Polsko, Dánsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká letní vedra a sucho nesníží produkci vánočních stromků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.