Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Zanedbávali nás prezidenti?

Letos slaví naše republika 100 let od svého založení, a tak se v dnešním dílu podíváme na to, jak často Budějovice navštěvovali naši prezidenti. Nezanedbávali nás a naše město?

Musíme samozřejmě začít naším prvním prezidentem T. G. Masarykem. Masaryk navštívil Budějovice jako prezident celkem třikrát. Poprvé 20. prosince ve slavném roce 1918. Po čtyřletém exilu se vracel ze Spojených států domů do Čech. Již jako prezident, protože byl zvolen 14. listopadu poslanci Revolučního národního shromáždění, a to ve své nepřítomnosti. Dle písemných záznamů ho čekalo velkolepé přivítání na budějovickém nádraží, kam dorazil z Rakouska speciálním vlakem. Po krátké projížďce městem a návštěvě radnice se večer vrátil ke svému vlaku a v salónním kupé přenocoval. Před několika dny jsme mohli na našem nádraží vidět v rámci Dne železnice Prezidentský vagón s označením AZA 080. Je to sice krásný vůz, umělecké dílo s vyřezávaným interiérem, plný tehdejší nejmodernější techniky, jak ostatně dokládají Milanovy fotografie. V tomto vagónu ale Masaryk v roce 1918 v Budějovicích nenocoval. Tento vůz totiž dostal až v roce 1930 ke svým osmdesátým narozeninám. 

Podruhé prezident Masaryk navštívil Budějovice až v roce 1924. Zúčastnil se zde slavnostního otevření stadionu na Sokolském ostrově. Potřetí Masaryk pouze projížděl naším městem, když se vracel z dovolené v Itálii.

Možná, že vás překvapí, že Edvard Beneš byl jako prezident v Budějovicích jen jednou, a to 6. května 1937. Se svou ženou Hanou společně navštívili Mariánská kasárna, radnici, muzeum a večer povečeřeli v Hotelu Zvon. Zde také přespali.

Na návštěvu dalšího prezidenta si musely Budějovice téměř 30 let počkat. Až v květnu roku 1965 navštívil jihočeskou metropoli Antonín Novotný. V našem městě jednal na Krajském výboru KSČ a poté pochválil zemědělce v Homolích a Litvínovicích.

To se již ale blížil bouřlivý rok 1968 a Ludvík Svoboda přijel uklidňovat jihočeskou veřejnost po vstupu cizích vojsk na naše území. 24. června 1969 vystoupil na veřejném shromáždění na Žižkově náměstí (náměstí Přemysla Otakara II.). Zde kromě jiného řekl: „Opíráme se proto o spolehlivé spojence, kteří zaručují naši nezávislost, bezpečnost a mírový rozvoj naší socialistické společnosti. Opíráme se o Sovětský svaz, jehož lid podal takový důkaz věrnosti k nám, jaký nemá v dějinách obdoby“. Ludvík Svoboda pobýval v našem městě ještě několikrát, například v roce 1969 nebo v roce 1973.

Další prezident - Gustav Husák ocenil naše zemědělce na Národních dožínkách v roce 1976 a zúčastnil se i výstavy Země živitelka v roce 1987.

Porevoluční doba už není pro nás možná historií. Tak se jen zmíním o první návštěvě Václava Havla v roce 1990. Po příjezdu z Prahy si prohlédl radnici a pronesl krátký projev na náměstí. Poté odcestoval do Českého Krumlova.

Tak co myslíte, zanedbávali nás prezidenti? Někteří asi ano a upřímně řečeno, u některých nám to ani moc nevadilo a nevadí.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, prezidenti, Tomáš Garrigue Masaryk, radnice, návštěva, Ludvík Svoboda, Revoluční národní shromáždění, USA, Česko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Zanedbávali nás prezidenti?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.