Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Receptura Tuzemáku se od počátku nezměnila, vyrábí se stále stejně

PR článek

Když se u nás řekne rum, snad každému se vybaví ten z Jindřichova Hradce s plachetnicí. Tuzemák je totiž legendou mezi českými rumy. Jeho receptura se od doby, co jej začali vyrábět, nezměnila. Jak ale vlastně celý proces výroby probíhá? Na to jsme se byli podívat přímo v jindřichohradecké firmě.

Alfou a omegou celé výroby je likérka. Tak nazývají pracovníci Fruko-Schulz místnost s obrovskými sudy, ve kterých je připravený líh. „Přivezený líh načerpáme do míchacích nádrží. Do nich se potom přidává aroma, barvivo, cukr, vodu a tak dále. Celý produkt následně prochází analýzou, filtrací, zráním. To je v podstatě celá výroba, která ale není vidět,“ vysvětluje výrobní ředitelka Jana Vaňková. Podle toho, jaký druh rumu se zrovna stáčí, se nechává zrát v dřevěných nádržích.

Z likérky se přesouváme ke stroji, který připravuje lahve k naplnění rumem. Každá jednotlivá lahev se důkladně myje, až poté je připravená ke stáčení a označení. To probíhá pod pečlivým zrakem zaměstnanců. Na každý z procesů dohlíží minimálně jeden člověk, i přesto, že téměř vše probíhá strojově. Po naplnění lahve, která je zazátkovaná, opatřená etiketou a kolkem, se rum připraví do kartonů, odkud putuje do skladu. V něm ale nenajdeme jen rum.

Firma Fruko-Schulz vyrábí přes 40 druhů alkoholu. Od pětadvaceti druhů ovocných likérů, přes tvrdší kalibry jako je Absinth, vodka, až po míchané nápoje jako je Piña Colada. „V Čechách se ale prodává sotva polovina naší výroby,“ říká ředitel společnosti Josef Nejedlý. Fruko-Schulz vyváží alkohol do 36 států světa a do Ruska, kam jde 75 procent exportu.

K jindřichohradecké firmě patří také tankovací pumpa, která je v republice unikátem. „Otevřít benzínovou pumpu jsme se rozhodli zhruba před deseti lety. Měli jsme hodně nádrží na líh, a tak jsme je chtěli využít. Před pumpu jsme ale potřebovali totem, který upozorňuje na nabízené produkty. A protože se v té době prodávali jen tří produktové, a my měli tankovat jen benzín a naftu, rozhodl jsem se ze srandy přidat do nabídky také rum. Takže zákazníci si na naší pumpě mohou „natankovat“ kromě tradičních pohonných hmot také Tuzemák. Ten ale prodáváme do skla nebo do pet lahví,“ vysvětluje se smíchem ředitel firmy.

Právě v těchto měsících začíná firmě sezona. „Říjen, listopad a prosinec jsou našimi nejsilnějšími měsíci, potom ještě samozřejmě období Velikonoc,“ prozradil Nejedlý. V českých domácnostech se totiž velmi často rum používá i k pečení nebo vaření.

Soutěž o třílitrovou lahev jindřichohradeckého Tuzemáku

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář vyhrát třílitrovou lahev Tuzemáku. Stačí jen do čtvrtka 4. října do 10:00 správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. Soutěže se mohou účastnit pouze starší 18 let.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Soutěž skončila. Správně odpověděla Jaroslava Kohoutová! Gratulujeme!

Foto Jana Kroneislová

Štítky rum, Tuzemák, Jindřichův Hradec, výroba, soutěž, Fruko-Schulz, Josef Nejedlý, Velikonoce, Rusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Receptura Tuzemáku se od počátku nezměnila, vyrábí se stále stejně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.