Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

100 let československé a pražské architektury na jednom místě. Výstava v prostorách galerie Mánes je v plném proudu

Cesta do hlavního města je pro nás většinou spojená s prací. Nebo se trmácíme autem, vlakem či autobusem zhlédnout mezistátní utkání naší repre v jakémsi sportovním odvětví. Ještě uplyne trochu vody ve Vltavě a Malši, než věrní fandové budou doprovázet svoje fotbalové nebo hokejově hrdiny na utkání s elitními pražskými kluby v nejvyšších soutěžích. Taktéž jezdíme za kulturou.

Oblíbené muzikály, divadelní představení či hudební koncerty nás nenechávají chladnými. Samozřejmě nelze opomenout výlety spojené s prohlídkou historických ale i novodobých památek. Pražský hrad, Karlův most, Národní divadlo a muzeum. Kostel ten, dům toho a náměstí ono. Co takhle Tančící dům, Trojský most nebo Véčko.

Někdy není potřeba nachodit kilometry, abyste viděli co nejvíce a získali mnoho zajímavých informací. V rámci celostátních oslav založení samostatné Československé republiky v roce 1918 se v symbolických prostorách galerie Mánes koná výstava 100 let československé a pražské architektury. Velkoryse pojatá výstava pokrývá významnou architekturu v celé České a Slovenské republice a to až do současnosti.

Dvoupatrovou expozici vyřešil organizátor výstavy Czech Architecture Week jako „cestu“, během které návštěvníci poznají příběh architektury posledních sta let. Uvítá je část věnovaná Praze, kterou tvoří historické stavby jednotlivých městských částí. K vidění jsou modely proslulých staveb, jakými jsou Legiobanka od architekta Josefa Gočára, kostel Nejsvětějšího srdce Páně od Jože Plečnika, hotel International od Františka Jeřábka a mnoho dalších. Následuje blok československé architektury, který ukazuje to nejzajímavější z větších měst, třeba pardubické krematorium od Pavla Janáka, vilu Tugendhat v Brně od Mies van der Roheho, Loosův apartmán v Plzni, budovu 14/15 ve Zlíně od Jiřího Voženílka, OD Brouk a Babka v Ostravě od Karla Kotase nebo vysílač Ještěd od Karla Hubáčka. Na ten navazuje „ulička“ pražských a bratislavských pohledů do současnosti a budoucnosti – ukazuje DRN na pražské Národní třídě, projekt Obchodního centra Letná nebo revitalizaci Kamenného náměstí v Bratislavě.

V přízemí zájemci najdou expozici věnovanou ateliérům reprezentujícím současnou českou a slovenskou architektonickou scénu. Něco navíc, zde představuje expozice architektonických trendů z více než dvou desítek zemí po celém světě. Mezi nimi jsou k vidění jak ateliéry z exotických zemí, jakými jsou Peru, Mexiko, Vietnam, Čína či Austrálie, tak i z evropských proveniencí, například Francie, Španělska, Švédska či Dánska.

I Jihočeský kraj a České Budějovice zde mají své významné místo, ale to čím se prezentují, zajděte zjistit sami.

Výstava se koná v galerii Mánes, Masarykovo nábřeží 1, Praha 1 ve dnech 15. září – 10. října od 12:00 do 20:00 hodin a vstup je zdarma. Stoletá cesta československé architektury je vzrušujícím odrazem bohaté historie a stojí za to si jí připomenout. Neméně vzrušující je ale i srovnání s unikátními a architektonicky zcela ojedinělými projekty současnosti, které zároveň utvářejí budoucí podobu našich měst. Doprovodný program pro rodiny s dětmi zajišťuje ve spodním patře Studio Hravý architekt, kde probíhají výtvarné workshopy, přednášky pro děti, jsou zde umístěny interaktivní exponáty a různé stavebnice i pro nejmenší. Pro více informací sledujte Facebook a web Czech Architecture Week.

Autoři | Foto architectureweek.cz

Štítky Praha,  Mánes, architektura, výstava, Lázeňská léčebna Mánes, galerie, Vltava, Malše, kultura, Národní divadlo v Praze, Ludwig Mies van der Rohe, Jože Plečnik, Josef Gočár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

100 let československé a pražské architektury na jednom místě. Výstava v prostorách galerie Mánes je v plném proudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.