Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nepořádek kolem kontejnerů na tříděný odpad je podle Budějčáků částečně i lidská lenost

Odpadky poházené kolem kotejnerů na třídění odpad. Obrázek, který se Budějčákům bohužel sem tam naskytne. Smutnější pohled je ale na nepořádek kolem vyvezených a prázdných kontejnerů. Podle některých lidí za to může lidská lenost, jiní obviňují malé otvory pro vhazování odpadků do nádob.

„Když jdu kolem v sousedních ulicích a vidím, jaká individua tam ten bordel hážou, tak mě to ani nepřekvapuje. Uznávám, že jsou otvory nešikovné a malé, ale pohodlných a líných lidí bych se nezastával,“ napsal Petr na Facebooku. Malé otvory do kontejnerů přitom bývají podle lidí nejčastějším důvodem, proč se odpadky kolem popelnic objevují.  

Podle tiskové mluvčí společnosti FCC Kristiny Jakubcové by ale měli lidé ze svozových vozů odvézt i odpadky, které jsou postavené vedle plných konejnerů. „V případě, že občané opakovaně narazí na přeplněné kontejnery, pomohou nám, když upozorní odbor správy veřejných statků magistrátu nebo naši společnost,“ vysvětluje Jakubcová.

Informace o vyvezení plných kontejnerů, nebo nalezení nejbližších prázdných nádob na tříděný odpad přitom obyvatelé Budějc získají v aplikaci elektronické mapy.

Problémem ale nejsou jen samotní obyvatelé. Podle Jakubcové nesou velký podíl viny také firmy. „Velmi často se totiž stává, že odpad u popelnic není od jednotlivých lidí, ale od firem. Dokládají to samolepky odesílatele a doručovatele na krabicích,“ vysvětluje mluvčí FCC. Podle ní by situaci mohl vyřešit magistrát a městská policie. „Pomohla by kontrola daného živnostníka, zda má uzavřenou smlouvu, zda má v evidenci nějaký odpad za dané IČO. Kontejnery na separovaný odpad mají sloužit občanům, nikoliv firmám,“ dodává.

Největším problémem tak stále zůstává, že lidé nejsou ochotní například kartony upravit tak, aby se do kontejnerů vešly. „Uznávám, že by město mělo pořídit kontejner s větším otvorem, ale vina padá především na lidi, kteří to tam nechávají,“ komentuje ještě Petr Falada.

FCC podle Jakubcové repasuje stávající kontejnery a vhozový otvor upravuje do čtvrecové podoby. „Vhození odpadu by tak mělo být snazší. Přesto prosíme, aby papírové krabice rozšlapali, stejně jako PET lahve nebo objemnější plastový odpad,“ dodává mluvčí.

Foto Ondřej Neff

Štítky FCC, odpadky, úklid, kontejner, odpad, třídění odpadu, lenost, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepořádek kolem kontejnerů na tříděný odpad je podle Budějčáků částečně i lidská lenost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.