Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mentální koučink není jen pomůckou pro byznysmeny. Budějckou TJ Karate nasměroval k úspěchům

Posouvání hranic, zlepšení komunikace, odstranění psychických bloků a nebo práce na vyrovnaných výsledcích. Práce mentálního kouče ve sportu je dnes už běžnou záležitostí nejen u mainstreamových odvětví, ale také v dalších sportech. Příkladem může být budějcká TJ Karate, která splnila také díky spolupráci s mentálním koučem Leošem Kubíčkem a Ondřejem Chromým svůj dlouhodobý plán za polovinu odhadovaného období.

„Potřebovali jsme si stanovit směřování klubu a nastavit nějaké dlouhodobé cíle. Těch se nám podařilo dosáhnout za tři roky, i přesto, že v plánu bylo pět až sedm let,“ shrnul hlavní trenér TJ Karate Miroslav Hýsek.

Právě budějcký klub spojil síly s Leošem Kubíčkem, zakladatelem společnosti BCF, který se mimo jiné věnuje nastavování strategií sportovních klubů i firem a na individuálním a skupinovém výkonnostním koučování vrcholových sportovců a manažerů.

„Vždy jde o individuální přístup. Je to o tom, kde si člověk nastaví mentální hranice, kam až může zajít. U karate mám zkušenost, že závodnice jsou více prožitkové než muži, kteří bývají uzavřenější,“ popsal Leoš Kubíček. Ten začal s TJ Karate spolupracovat před třemi lety. Od té doby se podařilo fungování v klubu zprofesionalizovat a během krátké doby dosáhnout vytyčených cílů. „Občas musíme koučovat chování mezi samotnými členy klubu,“ vysvětluje kouč.

To potvrzuje také hlavní trenér klubu. „Měli jsme například závodnici, u které jsme hledali cestu ke správné komunikaci. Zatímco někdo potřebuje před závodem motivovat, jiný karatista naopak chce mít klid a soustředit se na výkon. S tím nám kouč pomohl, sedli jsme si, nastavili komunikaci a hned z dalšího závodu přivezla medaili,“ shrnul Hýsek.

Velkým tématem pro kouče je také strach, který člověka brzdí. „To je něco, co nás omezuje ve vypjatých situacích. Může vycházet třeba z nějaké situace z dětství. Pak potřebujeme odhalit blok, který si často ani neuvědomujeme. Nově nám k tomu pomáhá i virtuální realita, kterou jsme jako jediní do procesu koučování zapojili. Může to být také způsobeno očekáváním okolí. Tak může způsobovat strach ze selhání, že nebudu dostatečně dobrý,“ vypíchl Ondřej Chromý.

Sportovní psychologie a mentální koučink bývá podceňovaným spoluhráčem a brzdí ho předpoklady, že sportovní psychologie patří jen hráčům, kteří mají nějaké problémy. Není tomu tak a dokazuje to stále rostoucí zájem o mentální kouče. Více informací o mentálním koučinku najdete na holistic-management.cz.

Autoři | Foto TJ Karate

Štítky TJ Karate, České Budějovice, Leoš Kubíček, karate, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mentální koučink není jen pomůckou pro byznysmeny. Budějckou TJ Karate nasměroval k úspěchům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.