Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K Evropskému týdnu mobility se připojilo devětadvacet českých měst. Nechybí Budějce

Letos probíhá již 17. ročník Evropského týdne mobility. Tato dnes již celosvětová kampaň konající se pravidelně od 16. do 22. září si klade za cíl podporu trvale udržitelné mobility ve městech. Zkvalitnění dopravy po městech začíná být věnována pozornost po celém světě. Loni se do kampaně zapojilo 2526 měst v 50 státech. A zdaleka se nejednalo jen o jednorázové krátké akce. Více než polovina zúčastněných měst přijala zhruba osm tisíc trvalých opatření zaměřených na zkvalitnění dopravy.

Letos se kampaň soustředí na problematiku takzvané multimodality, čili podporu kombinování různých způsobů dopravy osob i zboží v městských aglomeracích. Probíhá pod názvem „Kombinuj a jeď!“. Zatím se přihlásilo 2570 měst z 51 států, což je historicky nejvíce. V multimodalitě, čili kombinaci pěší a cyklistické dopravy, prostředků veřejné dopravy, ale také sdílení osobních vozidel, bicyklů, vozidel taxi a podobně, vidí jednotlivé municipality příležitost využít silných stránek jednotlivých způsobů dopravy po městských aglomeracích. To umožní redukovat ekonomické náklady, negativní dopad na životní prostředí, dopravní zácpy a současně zvýšit rychlost, flexibilitu, pohodlí i spolehlivost.

„Dosáhnout těchto ambiciózních cílů umožní zvyšující se digitalizace dopravy. Na mobilitu je tak nahlíženo jako na službu poskytovanou širokým vrstvám obyvatelstva. Tento pohled je plně v souladu s celosvětově podporovanou koncepcí takzvaných chytrých měst. A nejen měst. Hovoří se o triádě chytří obyvatelé, chytrá města, chytrá společnost. Koncept takzvaných smart cities má potenciál citelně zvýšit kvalitu života nás všech,“ upřesňuje Roman Budskýz Týmu silniční bezpečnosti.   

Lidé při své dopravě jednoznačně preferují pohodlí

Aby byla přijímaná opatření pro obyvatele atraktivní, musí respektovat jejich potřeby. Z průzkumu provedeného ve všech 28 zemích Evropské unie vyplývá, že lidé při své dopravě jednoznačně preferují pohodlí (61 procent respondentů) a také rychlost (31 procent). „V posledních letech byla vyvinuta celá řada nástrojů pro plánování cestování po městských aglomeracích s využitím všech dostupných způsobů dopravy. Velmi inspirativní může být Budapešť, kde spustili plánovač cest umožňující nastavit optimální způsob dopravy doslova od domu k domu. Aplikace poskytuje reálné informace o všech prostředcích veřejné dopravy. A také nabízí alternativy, jak nejlépe zdolat poslední úsek cesty – pěšky, na vlastním či sdíleném bicyklu. Doprava tak může být maximálně pohodlná i rychlá,“ uvádí Roman Budský.

Dostupnost je důležitým kritériem pro každého šestého a cena pro každého osmého dotázaného. Bezpečnost zajímá pět procent a ochrana životního prostředí čtyři procenta obyvatel EU28. Češi se rozhodují výrazně jinak. Nejvíce ze všech je zajímá dostupnost konkrétní dopravní služby (39 procent) a rovněž cena (23 procent). Také více preferujeme rychlost přepravy (38 procent), bezpečí a kupodivu i dopad na životní prostředí (shodně po šest procentech). Pohodlí nás zajímá jen ve 40 procentech.

Den čisté mobility v Českých Budějovicích

K Evropskému týdnu mobility se připojilo i 29 českých měst. A nechyběly ani České Budějovice. Ve čtvrtek 20. září „ožila“ tamní náplavka u Dlouhého mostu tichem motorů elektromobilů, elektro skútrů, kol a koloběžek. Den čisté mobility nabídl veřejnosti nejen zkušební jízdy, ale třeba i možnost vyzkoušet si poskytnutí první pomoci. Značný zájem vyvolala jízda elektromobilem Tesla. oučástí byl i seminář, který představil novinky ze světa elektromobility, carsharingu, cyklistiky, přinesl příklady z praxe ale i informace o tom, kam v oblasti čisté mobility směřuje jihočeská metropole.

Akce v Českých Budějovicích byla organizována či podporována řadou organizací.

Autoři | Tisková zpráva | Foto c-budejovice.cz

Štítky Evropa,  auto,  mobilita,  Evropský týden mobility, doprava, České Budějovice, Evropská unie, Tesla Motors, Roman Budský, Budapešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Evropskému týdnu mobility se připojilo devětadvacet českých měst. Nechybí Budějce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.