Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zažijte to znovu! Plácek před budějckým výstavištěm se převlékne do doby před sto lety

Jihočeská metropole se už zítra vrátí o sto let zpět a zažije si znovu vznik samostatné Československé republiky. Do Českých Budějovic přijede unikátní roadshow Zažijte to znovu! Dominantou bude dobová slavnost včetně kulturních vystoupení. Návštěvníky čeká virtuální prohlídka míst, kde vznikala republika. Lidé budou moci s dětmi navštívit tehdejší obecnou školu i dětský koutek a ochutnají prvorepublikovou gastronomii.

Akce v Českých Budějovicích se uskuteční před výstavištěm. Tento prostor se zítra, v neděli 23. září „převlékne“ do doby před sto lety, do roku 1918. Je připraven zajímavý program pro návštěvníky, od přehlídky historických platidel, měšců, až po fotografování v kostýmech u historického auta a virtuální projížďku historickou Prahou. Atmosféru doplní oblíbené speciality prvního československého prezidenta v dobové kavárně nebo ukázka vyučovací hodiny v tehdejší obecné škole s dobovými učebnicemi. Součástí akce je výstava historických automobilů a dalších dobových předmětů. Začátek roadshow je ve 14:00 hodin.

Unikátní zážitková a nekomerční roadshow Zažijte to znovu!, která vznikla ke stému výročí vzniku Československa, už má za sebou několik zastávek. Všude, kde se dobové městečko s prvorepublikovou obecnou školou, kavárnou, spořitelnou, trafikou s unikátní 3D virtuální realitou a Laurinkou objevilo, zaznamenalo obrovský ohlas.

Návštěvníci se dozví něco i tajemství fyzických trestů proslulou rákoskou...

Nyní, v neděli 23. září, to budou České Budějovice, které jsou pro historii vzniku Československa poměrně důležité, protože právě přes ně se T. G. Masaryk v prosinci 1918 už jako prezident vracel z exilu ve Švýcarsku do Prahy. 

Náš zážitkový park zájemci najdou v neděli od 14 do 20 hodin před českobudějovickým výstavištěm. Vstup je samozřejmě zdarma,” řekl PR manažer projektu René Kekely, který hraje v projektu roli školníka. „Máme úžasné učitele, kteří se po městech různě střídají. Zatím to byli herci Petr Batěk a Ivan Vyskočil a také zpěvačka a herečka Renata Drössler. Na svou premiéru čeká ještě kantor, herec, moderátor a syn Jana Wericha - Jiří Werich Petrášek,” podotkl manažer s tím, že v Budějovicích se návštěvníci mohou těšit na Petra Baťka, jako přísného, ale spravedlivého kantora v obecné škole. A dozvědí se tak nejenom něco o historii školství ale třeba i tajemství tehdejších fyzických trestů nechvalně proslulou rákoskou…

„Bylo to i pro mne velmi zajímavé zjištění. Scénář ke škole jsme dávali dohromady díky úzké spolupráci pražského Národního pedagogického Muzea Jana Ámose Komenského, které nám velmi pomohlo a maximálně vyšlo vstříc. O obecnou školu je při road show obrovský zájem a jak s nadsázkou říkáme - zažili jsme fronty na banány, na různé slevové akce a teď - i do naší školy," podotkl s úsměvem Petr Batěk.

V prvorepublikové kavárně si zájemci mohou dát filtrovanou kávu, jak ji měl rád prezident Masaryk, nebo bábovku či koláčky podle receptury jeho maminky. Ve Spořitelně České zjistí zase historii a hodnotu peněz, v trafice se díky 3D prohlídce exkluzivně projdou místy, kde vznikala 1. republika a v Laurince najdou nádherného veterána i spoustu zajímavostí z historie naší první automobilky. K tomu patří i různé soutěže a na pódiu také bohatý hudební doprovodný program. 

„Naším cílem bylo, aby si těch sto let zejména rodiče s dětmi, nebo prarodiče s vnuky, připomněli trošku jinak. A protože víme, že dnes zase až tak není poptávka po nějakém velkém vzdělávání, studiu nebo čtení, tak jsme to udělali za použití zážitku, což se ukázalo jako dobrý nápad, protože dneska zážitek je velmi moderní,” dodal autor projektu Zažijte to znovu! Lukáš Nádvorník ze společnosti Media Park Praha.

Autoři | Foto Jaroslav Hauer/Zazijtetoznovu.cz

Štítky společnost, republika, sto, návrat, škola, kavárna, výstaviště, České Budějovice, kongresové centrum, historie, Československo, Petr Batěk, Praha, herec, Tomáš Garrigue Masaryk, projekt, vznik Československa, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažijte to znovu! Plácek před budějckým výstavištěm se převlékne do doby před sto lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.