Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolníci uklízeli ve Stromovce. Našli starou televizi, matraci nebo kusy oblečení

Na 113 tisíc českých dobrovolníků se účastnilo světového dne úklidu. Uklízelo se po celém světě, ale i v Českých Budějovicích, přesně v parku Stromovka. Celkem dvanáct dospělých a šest dětí se s představou několika sebraných pet lahví a sáčků od svačin pustilo do práce. Bohužel se nestačili divit, co vše v budějckém oblíbeném parku našli.

„Vyrazili jsme do Stromovky, abychom v rámci příjemné procházky a světového dne úklidu sebrali nějaké odpadky, které se v parku válí. Byli jsme však šokováni hned na začátku,“ popisuje Miroslav Rys, který se spolu s dalšími dobrovolníky ze spolku JCI South Bohemia do úklidu pustil.

Na okraji Stromovky v malém lesíku se nacházela téměř nelegální skládka. Vrak televize, zbytky oblečení,hromady pet lahví, matrace a obrovské množství dalšího odpadu. To vše se dalo na relativně malém prostoru najít.

Trvalo nám asi hodinu a půl než jsme tu houštinu uklidili a připravili jsme pro FCC úhlednou hromadu na kraji silnice, přičemž poslední půlhodinu v mírném dešti,“ dodává další dobrovolník.

A kdo je za odpadky ve Stromovce zodpovědný? Park není ve vlastnictví města. Pozemky patří šesti soukromým osobám a město si část od třech soukromníků pronajímá. Za pronájem zaplatí ročně téměř milion korun. Firma FCC, kterou si město na úklid najímá, se ale o Stromovku nestará.

„Na základě požadavků magistrátu města z parku pouze svážíme odpadkové koše. V pondělí 17. září jsme navíc odváželi pytle s odpadem shromážděným v rámci akce Ukliďme Česko,“ popsala mluvčí úklidové firmy FCC Kristina Jakubcová.

„Při úklidu s námi byli i dva Francouzi a jeden Ital, styděl jsem se před nimi, že vidí, jací jsou Češi bordeláři. V první chvíli jsem byl naštvaný i na město, že se o ten pozemek nestará a nechává tam takový bordel,“ vysvětluje Rys.

Foto Mirek Rys

Štítky Stromovka, úklid, České Budějovice, FCC, odpadky, odpad, Miroslav Rys, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci uklízeli ve Stromovce. Našli starou televizi, matraci nebo kusy oblečení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.