Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Městská hromadná doprava znovu zamíří na budějcké náměstí. Jezdit tam budou malé elektrobusy

Pěkná rošáda v rámci městské hromadné dopravy čeká Budějce s příchodem listopadu. Od začátku jedenáctého měsíce v roce začnou jezdit po třech nových trasách krajským městem nové malé elektrobusy. Tři nové linky propojí centrum jihočeské metropole se záchytnými parkovišti a dalšími důležitými cíli.

Linka číslo 23, která nepotřebuje žádné značení a která bude jezdit denně, povede ze záchytného parkoviště Jírovcova přes Mariánské náměstí, ulicí Na Sadech, Senovážným náměstím, ulicí Karla IV. na náměstí Přemysla Otakara II. a bude v intervalu deseti minut pokračovat k nádraží.

Na nádraží se „rozdvojí“ a střídavě, to je po dvaceti minutách, pojede jedna linka, a to číslo 22, ulicí Gerstnera, B. Němcové až před hlavní vstup do nemocnice. Druhá linka, číslo 21 povede z nádraží do Havlíčkovy kolonie a k Maláku, s obslužností Polikliniky jih z druhé strany řeky Malše. Tato linka, která bude jezdit ve dvacetiminutových intervalech, nahradí stávající linku číslo 12 a podstatně tak zlepší dopravní obslužnost Havlíčkovy kolonie. Po tom už tamní obyvatelé dlouho volali.

Nové trasy městské hromadné dopravy trasy už jsou vybaveny zastávkami. Ty vznikly například na Senovážném náměstí a u nemocnice. „Umístění autobusových zastávek bylo vytipováno ve spolupráci s Dopravním podnikem města České Budějovice s ohledem na vzdálenosti stávajících zastávek a předpokládanému zprovoznění záchytných parkovišť pro osobní vozidla v ulicích Jírovcova a u fotbalového hřiště na Střeleckém ostrově. Nemocnice vybudovala na své náklady zastávku pro midibus přímo u vstupu do areálu," uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný. 

Tři nové linky obslouží jedenáct midibusů

Po nových trasách budou jezdit elektromidibusy. Ty rozšíří vozový park českobudějovického dopravního podniku koncem září, nejpozději začátkem října. Elektromidibusů pořídí dopravní podnik jedenáct. „Tento počet zcela pokryje potřeby nových linek městské hromadné dopravy," řekl náměstek. Výhodou midi elektrobusů bude, že jsou malé, lehké a tiché. 

Za cestování uvedenými novými linkami městské hromadné dopravy se bude platit. A to podle platného ceníku. 

„Byl bych ale rád, kdyby se lidé ze záchytného parkoviště na náměstí Přemysla Otakara II. linkou městské hromadné dopravy dostali zadarmo. Ale jak to opravdu bude, to už bude záležitostí nové radnice," konstatoval Konečný.

A co vůbec bude s linkou 24, která byla kvůli projíždění Krajinskou ulicí v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat ve městě? Čtyřiadvacítku v Krajinské ulici zastavilo před pár týdny rozhodnutí krajského soudu. Ten dal za pravdu námitkám Sdružení majitelů domů a město tak muselo upravit provoz linky, která má dopravit řidiče ze záchytného parkoviště v Jírovcově ulici do centra města. „Minulý týden byla proti verdiktu podána kasační stížnost, takže probíhá soudní řízení," prozradil náměstek, podle kterého zatím bude linka 24 jezdit po stávající provizorní, ale delší trase, která se ale dopravnímu podniku pěkně prodraží. „Navýšení činí zhruba 1,4 milionů korun," upřesnil Konečný. 

Je dobře, že budou v Českých Budějovicích nové linky městské hromadné dopravy?

Celkem hlasovalo484 čtenářů

Štítky doprava, elektrobus, linka, trasa, náměstí, nádraží, České Budějovice, městská hromadná doprava, František Konečný, dopravní společnost, nemocnice, Karel IV. Lucemburský, Na Sadech, Božena Němcová, Havlíčkova Kolonie, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Město koná vcelku obstojněj

Středa, 19. září 2018, 07:37Odpovědět

ANKETA: Městská hromadná doprava znovu zamíří na budějcké náměstí. Jezdit tam budou malé elektrobusy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.