Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Vladimíre Iljiči kde jsi?

Co myslíte, které budějovické náměstí nejčastěji slyšelo následující text? Slibuji před svými druhy, že budu pracovat, učit se a žít podle pionýrských zákonů, abych byl dobrým občanem své milované země, Československé socialistické republiky, a svým jednáním chránit čest pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže.

Ano, jedná se o pionýrský slib a nejčastěji ho určitě slyšelo Senovážné náměstí. Dříve se jmenovalo Stalinovo náměstí, a když Stalinův kult skončil, bylo v roce 1962 přejmenováno na Náměstí 1. máje. Nedílnou součástí pionýrského slibu, který se většinou odehrával na zmiňovaném náměstí, byl dozor Vladimíra Iljiče Lenina. Ten ze svého podstavce důležitě shlížel na nastoupené třeťáky. Tedy až od roku 1972, kdy 11. prosince byl instalován. Při následném slavnostním odhalením došlo k památné scéně, kdy plenta, která halila státníka, se zasekla a nešla strhnout. Na podstavec byl tedy vysazen chlapec, který tkaninu uvolnil a ceremonie mohla pokračovat. Celá situace byla zdokumentována na jedinečném snímku, který má Milan Binder ve svém archívu.

Po „sametové revoluci“ v roce 1989 se nad Vladimírem Iljičem začala stahovat mračna. Socha byla odstraněna 30. března 1990 a skončila ve skladu. V roce 1997 byl V.I.Lenin nabídnut Kulturní nadací města České Budějovice k odprodeji. Nikdo se ale na první výzvu nepřihlásil, ani na druhou a teprve třetí výzva byla úspěšná. Novým majitelem sochy se stal Ing. Jan Štěpán. V.I.Lenin byl umístěn v areálu firmy JS Group, a.s. ve Mříči u Křemže. Zajímavostí je to, že v mříčském areálu se sešel se svým kumpánem Klementem Gottwaldem, který byl původně umístěn na sídlišti Šumava na tehdejším náměstí Vítězného února. V roce 2005 firma JS Group, a.s. sochu prodala panu Josefovi Bílému. A zde zatím naše pátrání končí. Více informací o Josefovi Bílém nemáme. Pan Ing. Jan Štěpán se ještě pokusí prohledat své zápisky z roku 2005 a třeba se v nich objeví nějaká stopa.

Možná, že některé Budějovičáky naštveme, ale osobně bychom byli s Milanem rádi, kdyby se socha V.I.Lenina vrátila do majetku města. Ne na náměstí, ale do obludária. Je totiž smutnou součástí naší historie. Až bude jednou město či muzeum instalovat nějakou retro výstavu, určitě by budila velký zájem a vzpomínky na dobu minulou. Možná by se konečně přiznal i ten, kdo v roce 1973 umístil batoh na záda sovětského vůdce světového proletariátu.

Ještě malá poznámka na závěr. V místě, kde stál v Českých Budějovicích V.I.Lenin bylo v 16. století popraviště.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, Socialistický svaz mládeže, Josif Vissarionovič Stalin, Československo, Vladimir Iljič Lenin, socha, Jan Štěpán, Klement Gottwald, Sametová revoluce, Senovážné náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Vladimíre Iljiči kde jsi?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.