Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchytce v Českých Budějovicích přibývá dvacetiletých klientů

Protialkoholní záchytná stanice České Budějovice měla loni 1355 klientů, což je meziročně o 80 méně. Přibývá ale mladých lidí ve věku kolem dvaceti let. Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, která provoz stanice zabezpečuje, naúčtovala loni klientům za pobyt 1,23 milionu korun. Zaplatila však jen třetina lidí. Dlužná částka za loňský rok je tak 757 tisíc korun.

Českobudějovická stanice má pět lůžek pro dospělé a dvě pro mladistvé, za hospitalizaci platí člověk 1200 korun. Z 1023 loni hospitalizovaných lidí bylo 816 mužů, 207 žen, 30 mladistvých ve věku 15 až 19 let a 48 lidí starších 65 let.

Nejvíce hospitalizovaných bylo v prosinci a srpnu, a to v každém měsíci okolo stovky. Nejméně lidí skončilo na záchytce v únoru, kdy bylo klientů 70. Většinu klientů tvoří bezdomovci, alkoholici a narkomani. „Někdo je normální, někdo je víc agresivní. Problémy jsou s lidmi bez domova. Jsou schopni do rána kopat do dveří. Hodně přibývají mladí, ročníky 1990, 1995," řekla zdravotní sestra ze záchytné stanice Milada Vydrová.

Většina klientů se vrací opakovaně. Počet hospitalizovaných dlouho rostl, od roku 2015 již ale mírně klesá. Mladistvé hlídají sestry osobně, dospělé sledují pomocí kamer. Mladí končí na záchytce většinou v období maturit, mladší děti končí spíše na dětské JIP. „U dětí je třeba být obezřetnější, snáz dojde ke vdechnutí zvratků. Tady jsou to většinou sedmnáctiletí, kteří to neustáli, a je třeba je dohlídat," uvedla Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Petra Kafková.

Největší nápor má protialkoholní a protitoxikomanická záchytná stanice na Vánoce, při státních svátcích a na silvestra. „Při silvestrovské noci praská záchytka ve švech. V deset večer už nemáme kam dát ty ostatní, pak se opilci zaplňují jednotky intenzivní péče," přiblížila Kafková.

Dlužná částka činí 757 tisíc korun

Provoz záchytné stanice platí Jihočeský kraj. Loňské náklady dosáhly 7,5 milionu korun. ZZS loni vyúčtovala klientům 1,23 milionu korun, zaplatilo 38 procent z nich. Dlužná částka je 757 tisíc, meziročně však klesla o 27 tisíc korun. V roce 2015 zaplatilo 33 procent klientů, v roce 2016 to bylo 35 procent. „Více než polovina pohledávek je nedobytná. Záchranná služba vymáhá nezaplacené pohledávky zasíláním upomínek. Těch se daří doručit zhruba 37 procent, a z toho zaplatí méně jak osm procent. Takto získané prostředky jen mírně převyšují náklady na rozesílání upomínek," řekla mluvčí.

Protialkoholní záchytná stanice v Českých Budějovicích je jediná v kraji. Vznikla v roce 1999. Tehdy ještě fungovala ve městě i soukromá záchytka. Nejdřív sloužili dobrovolně záchranáři, nyní zde pracuje pět sester, většinou přešly z ARO nebo JIP. O provoz se stará i pět sanitářů.

Postele pro dospělé jsou přišroubované k podlaze. „Ze začátku jsme tu měli lino, to nejde, vyrvou ho. Proto je zabudovaný i záchod. I tak dokážou zničit kdeco. Když je to hodně dovádivý klient, matrace tu lítají vzduchem. Jedna cela je samotka, když bývají moc agresivní. Mlátí do dveří hlavou, rukama," popisovala chování klientů mluvčí záchranné služby. Její slova dokládá řada škrábanců na dveřích samotky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, záchytka, opilec, klient, dluh, České Budějovice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, zdravotnická záchranná služba, jednotka intenzivní péče, silvestr, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchytce v Českých Budějovicích přibývá dvacetiletých klientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.