Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO/FOTO: Požehnaný světlý ležák pomůže charitě a poputuje i do Vatikánu

Zvláštní várce světlého ležáku v Budějovickém Budvaru udělil požehnání českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Požehnané pivo bylo uvařeno především pro dobročinné účely a část speciální požehnané várky v ručně balených lahvích by měla opět putovat do Vatikánu jako dar Svatému otci papeži Františkovi.

Liturgický obřad požehnání zvláštní várky světlého ležáku proběhl na varně Budějovického Budvaru. V pivovaru českobudějovický biskup Vlastimil Kročil požehnal pivo, které bylo uvařeno především pro dobročinné účely. V průběhu adventních trhů na českobudějovickém náměstí budou tento zlatavý mok čepovat dobrovolníci a výtěžek z prodeje je určený pro Diecézní charitu České Budějovice. Část požehnaného piva v ručně balených lahvích by měla opět putovat do Vatikánu jako dar Svatému otci papeži Františkovi.

„Požehnané pivo budou čepovat na českobudějovickém náměstí v průběhu adventních trhů dobrovolníci. Mezi nimi budou lidé z pivovaru, biskupství, radnice i charity a možná i další osobnosti z našeho města či kraje. Zisk z prodeje pak věnujeme Diecézní charitě České Budějovice,“ říká ke společnému projektu Biskupství českobudějovického a Budějovického Budvaru ředitel pivovaru Petr Dvořák. „Část požehnané várky v ručně balených lahvích bychom chtěli opět poslat jako dar papeži Františkovi,“ dodává Petr Dvořák.

Ten věří, že je v Českých Budějovicích založeno na další  zajímavou tradici. „Pokud se piva prodá při adventních trzích tolik, aby akce dávala smysl a výtěžek byl pro charitu zajímavým, a když všechno dobře zafunguje, věřím, že tady máme novou a velice pěknou tradici," podotýká ředitel pivovaru.

„Je to již podruhé, co jsem udělil své požehnání mimořádné várce českobudějovického piva a mohl jsem tak navázat na událost uplynulého roku, která se setkala s velikým ohlasem. Letošní várka je však výjimečná tím, že jejím konečným účelem bude naše společná snaha podpořit účinnější pomoc a službu, kterou svým klientům poskytuje českobudějovická diecézní charita.  Požehnané pivo bude nabízeno při adventních trzích s přáním, aby se podařilo do tohoto charitativního projektu zapojit společně s pivovarem, vedením města a kraje i všechny lidi dobré vůle. Tato iniciativa může do budoucna napomáhat při rozvíjení dobrých vztahů mezi všemi partnery, kteří se na ní podílejí – především mezi církví, městem, krajem, pivovarem, charitou a Velvyslanectvím České republiky při Svatém stolci. Za toto společné dílo jsem velmi rád,“ říká Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický.

Požehnaným pivem je 600 hektolitrů tradičního světlého ležáku

Požehnané pivo bylo uvařeno podle stejné receptury, jako světlý ležák značky Budweiser Budvar. Ten patří mezi nejznámější produkty z Českých Budějovic na světě - znají jej spotřebitelé v téměř osmdesáti zemích a na českém vývozu piva se podílí asi jednou pětinou.

„Speciální várkou požehnaného piva je 600 hektolitrů světlého ležáku, dvanáctky. Pivo je vařeno tradiční recepturou, kterou pivovar vaří už 123 let. Je to nejvhodnější pivo pro tak vzácné poslání," říká hlavní sládek Budějovického Budvaru Adam Brož. Na požehnané pivo je použit osvědčený žatecký pivovarní červeňák. Je to chmel ryze z žatecké oblasti. Je to nejjemnější a nejaromatičtější chmel, který lze na světě získat. Právě proto je světlý ležák Budvaru, takovým jakým je. A to díky jedinečnosti odrůdy chmele, který má vysoké aroma a jemnou hořkost. 

„To Dej Bůh štěstí je v pivovarské pozdravu, je potřeba každý rok. Proto každou sezonu s napětím sledujeme vývoj sklizně nejen chmele, ale i ječmene. A i přes určité kolísání v úrodě, jsme schopni zajistit dostatek kvalitních plodin potřebných pro výrobu piva. Není třeba se tak obávat, že by bylo málo oblíbeného Budvárku, a to i přes letošní sucho," ujišťuje sládek. 

Požehnané pivo prošlo už varným procesem, který má čtyři fáze a trvá deset hodin. „Ale teď nás čeká dalších sto dnů dřiny. Pak následuje hlavní kvašení, které trvá dvanáct dnů. Poté bude tři měsíce pivo zrát v ležáckém sklepě. Proto jsme museli začít už teď, abychom v prosinci měli pivo hotové," vysvětluje Brož.

Požehnané pivo určené pro Svatého otce bude stočené do speciálních litrových lahví. Požehnaný zlatavý mok pro adventní trhy bude stočené do sudů. „Já osobně se už teď těším na to, že budu mít šanci se podílet i na té koncovce, stoupnout si za výčep a natočit každému zájemci pivo na náměstí," neskrývá své nadšení zkušený sládek.

Žehnání pivu v Budějovickém Budvaru 2018

Pátek, 7. září 2018, 23:53

Žehnání pivu v Budějovickém Budvaru 2018
Žehnání pivu v Budějovickém Budvaru 2018

Štítky společnost, pivo, Budvar, várka, speciál, biskup, žehnání, České Budějovice, charita, Vatikán, Budějovický Budvar, pivovar, Papež František, Vlastimil Kročil, Petr Dvořák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO/FOTO: Požehnaný světlý ležák pomůže charitě a poputuje i do Vatikánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.