Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hluboká zve na tradiční Městské slavnosti vína

Milovníci vína se 15. září opět sjedou do Hluboké nad Vltavou, kde letos pořádají už 13. ročník Městských slavností vína. Tradice vinařství zde přitom nevznikla náhodou, jeho počátky sahají hluboko do historie.

„Lidé se dnes chtějí bavit a město jim proto musí nabídnout to, co je zaujme,“ vysvětluje hlubocký starosta Tomáš Jirsa. „Obnovili jsme proto před lety část vinice pod Knížecím Dvorem a vysadili révu, kterou nám tehdy darovali přátelé a zkušení vinaři z partnerského města Neustadt an der Aisch,“ vzpomíná starosta. Vzkříšením zaniklé vinařské tradice tak vznikly i oslavy, které každoročně přilákají stovky návštěvníků.

„Slavnosti vína začínají na hlubockém náměstí ve třináct hodin. Hrozny z naší vinice rozdáme lidem a každý může začít ochutnávat ta nejlepší moravská i zahraniční vína, která jsou pro ně připravena v Hotelu Záviš,“ popisuje Valerie Chromá z hlubockého Centra volného času, které slavnosti pořádá.

Návštěvníci přitom budou moci ochutnat i piva z nově otevřeného místního pivovaru nebo si koupit burčák na náměstí, které zaplní stánky vinařů. Vrcholem kulturního programu bude vedle cimbálové muziky a folku vystoupení Moondance Orchestru a jeho hostů, který je považován za absolutní špičku mezi tanečními orchestry v Česku a televizní diváci jej znají ze soutěže StarDance.

Přestože vinařství v kraji piva budí u nezasvěcených přinejmenším úsměv, vinobraní navazuje na tradici pěstování révy na Hluboké, o němž se objevují první zmínky už v polovině šestnáctého století. Tehdy zde majitel panství Ondřej Ungnad ze Suneku vysadil první keře révy a vinici poté nějaký čas obhospodařovali i Schwarzenbergové. Oslavy tak vzdávají hold i odvaze založit vinice v regionu, který není pro pěstování révy zrovna ideální.

Tisková zpráva

Štítky slavnosti, víno, Hluboká nad Vltavou, slavnost, vinařství, vinice, réva, Tomáš Jirsa, Neustadt an der Aisch, Schwarzenbergové, Česko, StarDance …když hvězdy tančí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká zve na tradiční Městské slavnosti vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.