Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Městští zastupitelé přiklepli budějckému Sokolu sedmimilionovou injekci na opravu zchátralé tribuny

Sokolové vytrvale shání peníze na opravu zchátralé tribuny na stadionu na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Po pětimilionovém příslibu města z března letošního roku zástupci TJ Sokol přišli s žádostí o dalších sedm milionů korun. Budějčtí zastupitelé jim další finanční injekci přiklepli. Zítra o stejném navýšení podpory sokolům budou jednat krajští zastupitelé.

A i když se budějckým městským radním navýšení dotace nezamlouvalo, městští zastupitelé Sokolu sedmimilionovou injekci po dlouhé debatě přiklepli. Při veřejném zasedání bylo pro 34 z celkových 39 přítomných zastupitelů, dva se zdrželi a tři nehlasovali. O stejné navýšení žádá TJ Sokol i kraj, jehož zastupitelé budou rozhodovat zítra při svém pravidelném veřejném zasedání.

Mimořádná žádost sokolů se s pochopením na městské radě nesetkala. „Rada nedoporučuje poskytnout další dotaci,“ řekl po červencovém zasedání rady náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola. Bylo tak jasné, že konečný verdikt vydá zastupitelstvo. To ale další finanční injekci v úterý po dlouhé debatě podpořilo. 

„Já jsem dosud vždy, jak na radě města, tak i kraje, hlasovat proti další dotaci TJ Sokol. Ale po diskuzích jsem o všem znovu přemýšlel, a nakonec jsem změnil názor. Jsem pro další finanční pomoc sokolům," vysvětlil obrat zastupitel a radní pro město i kraj Miroslav Joch. 

Sokol je výjimečný spolek

Zchátralá tribuna sokolském stadionu je ostudou města. Stojí uprostřed Budějovic a opravit potřebuje. Sokol si sehnal peníze a my bychom mu měli ještě pomoci. Sokol je výjimečný spolek. Chápu, že je to nesystémové, ale přimlouvám se za něj. Sokolové za to nabízí městu k odkoupení pozemek s tenisovým kurtem u dřevěné lávky přes slepé rameno Malše. Myslím, že by to byl dobrý obchod. Město byl vlastnilo lukrativní pozemek, který je ideální pro otevření řek v centru města, jejichž břehy chceme zpřístupnit. Je to pozemek, který v budoucnu může město využít pro architektonickou soutěž, prostě pozemek, který se může hodit," uvedl v diskuzi zastupitel Ivo Moravec. 

Odhadovaná hodnota nabízeného pozemku je mezi jedním a půl až dvěma miliony korun. Touto transakcí by se případně snížila dotace z města, které by nákupem získala lukrativní plochu v centru Českých Budějovic.

„Je to jen tribuna, příští rok to bude atletický koridor. A dál? Mrzí mě, že jsme se nedohodli na jiných pozemcích, které jsme mohli zobchodovat," podotkl před hlasováním náměstek českéhobudějovického primátora Petr Podhola, který však pro sedmimilionovou dotaci TJ Sokol nakonec ruku také zvedl. 

Oprava tribuny přijde na více než 56,5 milionů korun

A proč potřebude TJ Sokol o tolik navýšit dotace od města i kraje? Původní cena kompletní rekonstrukce tribuny se zázemím byla vyčíslena na 32 milionů korun. Původní odhady byly takové, že obě etapy úprav stadionu vyjdou na zhruba 60 milionů korun. Realita je, že už první etapa, při které se opraví tribuna, má vyjít na 56,5 milionu korun. Na to Tělovýchovná jednota Sokol ale peníze nemá.

„Měli jsme přislíbeno dvacet milionů od ministerstva školství, město České Budějovice a Jihočeský kraj nám slíbily shodně po pěti milionech korun, my jsme měli přes 2,1 milionu korun. Ale po zjištění, že bude vše dražší, jsme požádali na kraji i městě vždy o dalších sedm milionů korun," přiblížil peripetie starosta TJ Sokol České Budějovice Josef Kadlec.

Městští zastupitelé sedmimilionovou injekci TJ Sokol v úterý schválili, zítra o stejné dotaci budou jednat zastupitelé Jihočeského kraje na své veřejné schůzi.

Štítky společnost, tribuna, stav, TJ Sokol, město, kraj, radní, České Budějovice, Česká obec sokolská, dotace, peníze, pozemek, Petr Podhola, Jihočeský kraj, Ivo Moravec, Miroslav Joch, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městští zastupitelé přiklepli budějckému Sokolu sedmimilionovou injekci na opravu zchátralé tribuny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.