Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Hluboké chtějí kvalitní ovzduší, bez kontrol a represí

Přestože Hluboká nad Vltavou rozhodně nepatří mezi lokality se špatnou kvalitou ovzduší, situace v některých částech města se začíná v posledních pěti letech zhoršovat. Na vině jsou především domácnosti, které postupně z ekonomických důvodů opouštějí vytápění plynem a vracejí se k méně kvalitním fosilním palivům. Týká se to především domů postavených v sedmdesátých a osmdesátých letech. V řadě z nich se opět topí nekvalitním hnědým uhlím.

„Otázkou je, jak to řešit. Na Hluboké nechceme zavádět žádné represe a posílat na lidi kontroly. Chceme hlavně lidem pomoci najít nějaká optimální řešení,“ říká hlubocký radní Aleš Raus. Situace ale podle něho nebude jednoduchá. A to i přesto, že se znovu otevřela možnost vybudování teplovodu z Temelína do Českých Budějovic.

„Město se k němu nepřipojí. Náklady na rozvody po městě by byly tak obrovské, že tato varianta vůbec nepřichází v úvahu. V Hluboké žijí lidé převážně v rodinných domech. Nemáme zde centrální odběratele, jakými jsou například velká sídliště,“ vysvětluje radní Raus. „Zaměříme se raději na systém dotací z programu Zelená úsporám. Budeme lidem pomáhat s podáváním žádostí o dotace na výměnu zastaralých kotlů za ekologické. Chystáme i školení o dotacích na tepelná čerpadla či lokální kotle na dřevní hmotu, jejichž provoz je oproti zastaralým systémům vytápění i úspornější,“ dodává.

Podle něho radnice zvažuje i možnost poskytování zvýhodněných půjček některým ekonomicky slabším rodinám, čímž jim město pomůže s financováním přechodu na ekologičtější vytápění.

Podobné úvahy jsou aktuální hlavně před blížící se topnou sezonou. Emise vycházející z domácích topenišť totiž zhoršují kvalitu vzduchu a zejména v zimním období mají velmi špatný vliv na naše zdraví. „Chceme zvýšit povědomí o škodlivosti znečištěného ovzduší, což by mělo vést ke změně chování a nakonec i ke snížení emisí z lokálních topenišť,“ zdůrazňuje Aleš Raus. Změnit návyky jak, čím a v čem topit, je podle něho zásadní.

Tisková zpráva

Štítky Hluboká nad Vltavou, dotace, topení, vzduch, České Budějovice, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hluboké chtějí kvalitní ovzduší, bez kontrol a represí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.