Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspirací je pro mě i roztomilá krajka ze sekáče, říká Veronika Matějková z projektu Tvorbou

Přestalo jí bavit nakupování oblečení v řetězcích a nákupních centrech, a tak se rozhodla pro změnu. Veronika Matějková z projektu Tvorbou přešívá staré oblečení a vrací ho zpět mezi lidi. Už v pátek a v sobotu se s celým týmem představí na akci Město lidem, lidé městu. Ještě předtím jsme ji ale pro čtenáře Budějcké Drbny vyzpovídali.

Nejste typickým e-shopem s oblečením. Na vašich stránkách rozhodně zaujme slovo upcyklace. Co si pod tím mám představit?
Obecně vzato, upcyklace je proces, kdy nějakému produktu, který by pravděpodobně skončil na skládce, dáváme přidanou hodnotu, zlepšujeme jeho původní vlastnosti. Tenhle proces aplikujeme v projektu Tvorbou i při práci s textilem. Zachraňujeme nepotřebné oděvy a textilní materiály, které zdánlivě dosloužily, přešíváme je a dáváme jim druhou šanci. Kdysi se tomu říkalo staré dobré šití.

Proč jste se rozhodla zrovna pro upcyklaci?
Vím o ní už delší dobu, ale aktivně se o tohle téma zajímám přes dva roky. Vzniklo to docela nevinně. Přestalo mě bavit nakupování oblečení v řetězcích a nákupních centrech, a tak jsem si ze zbytkového materiálu nechala ušít pár kousků pro sebe. Tohle rozhodnutí odstartovalo v mojí hlavě ohromnou „smršť“ nápadů o dalším zužitkování textilního odpadu, touhu dozvědět se víc o nadčasových materiálech a potřebu tvořit jinak s cílem vracet „staré“ zpět mezi lidi.

Je přešívání náročnější než ušití kompletně nového kusu oblečení?
Co se týče šití, jsem stále na začátku a učím se. Dokonce jsem znovu usedla do školních lavic! Jsem si ale jistá, že by vám moje kamarádky a šikovné švadlenky z KOSHIless a H.alenka potvrdily, že to náročnější mnohdy být může. A to jak kreativní stránka, tak i ta praktická. Každičký náš model je totiž vlastně originál poskládaný z toho, co je zrovna k mání. 

Kde čerpáte inspiraci ke své práci?
To je hezká otázka. Je to různé. Jednou je to něžná záclonka plápolající v okně domku, jindy roztomilá krajka, na kterou narazím v second handu. Ať už tak, nebo tak, pokaždé jsou to běžné věci kolem mě, kouzla přírody a osobitost nás lidí, kterou tak často vyjadřujeme právě stylem oblékání.

Přešíváte i svůj vlastní šatník?
No jéje! Nemám toho v šatníku moc, ale takových kousků je v něm poměrně hodně. Upravené Wranglerky po mamce, hedvábné halenky a šaty po mamce mého přítele. Mám ráda tyhle krásné věci, které už mají zdánlivě něco za sebou, ale přitom jsou neskutečně nadčasové.

Dokážete vybrat nějaký kousek, na který jste opravdu hodně pyšná?
Nedokážu vybrat jen jeden, ale pyšná jsem třeba na jeden z mých posledních úlovků – božské svatební šaty za hubičku, na které jsem narazila v second handu. Živě vidím, jaká přenádherná dlouhá sukně z nich bude.

Nezabýváte se jenom přešíváním oblečení. Šijete na zakázku, ale vyrábíte i dekorace. Šití na zakázku rozumím, ale co ty dekorace?
Tyhle dekorace jsou opravdu pěkné. Stojí za nimi moje kamarádky z KOSHIless, které jednorázové párty dekorace nahrazují těmi, které vznikají z posledních odstřižků. Lze je použít opakovaně, a tak se vyvarujeme zbytečnému plýtvání.

Jak se díváte na velké módní řetězce a značky? Ptám se z toho důvodu, že nedávno internetem proběhla kauza, kdy značka Burberry spálila svoje oblečení za téměř miliardu, jen aby ho nemusela zlevňovat…
Jak říká Veronika Blabla Hubková, autorka knížky Příběh skříně, zodpovědná móda není o bojkotu módních řetězců. Máme mít své oblečení rádi, máme se o něj krásně starat a vážit si ho. Já to tak už mám, ale nebylo tomu tak odjakživa. Teď každý kousek, se kterým se mám rozloučit, pomalu obrečím. Díky studiu materiálů také lépe vím, jak o které správně pečovat, jak dobře prát, žehlit… Je to cesta. Uvědomění a chtění.

Už v pátek a v sobotu vás uvidíme v Budějcích na akci Město lidem, lidé městu. Jak se sem k nám na jih těšíte?
To se snad ani slovy popsat nedá. Moc! Jsem vděčná, že na takové multižánrové akci můžeme být. Budějce jsou navíc moje srdcovka – v jižních Čechách mám polovinu rodiny.

Prozradíte nám, co jste si pro nás připravila? Navnaďte nás trochu.
Prozradím klidně úplně všechno. Společně s holkama z KOSHIless, kreativním duem zaměřujícím se zejména na upcyklaci pánských košil, a hravou dětskou značkou H.alenka vytvoříme takovým malý udržitelný obchůdek, stánek, kde představíme náš ručně vyráběný sortiment. Košile, topy, dětské sukýnky, denimky, výběrové secondhandové oblečení a další si budete moci nejenom omrknout, ale i koupit. Navíc si výrobu takového slow fashion kousku budete můžete i sami vyzkoušet. Moc se těšíme!

Foto Tvorbou, Jana Benešová

Štítky Tvorbou, móda, novinka, KOSHIless, H.alenka, oblečení, projekt, dekorace, materiál, Drbna.cz, krajka, České Budějovice, Burberry, obchodní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspirací je pro mě i roztomilá krajka ze sekáče, říká Veronika Matějková z projektu Tvorbou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.