Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Neznašovský kulturní dům se díky tisícovce mečíků proměnil v kvetoucí zahradu

Tisícovka exemplářů různých odrůd gladiol z USA, Kanady, České republiky, Slovenska, Litvy, Moldávie, Ruska a Holandska, doslova proměnila neznašovský kulturní dům v kvetoucí zahradu. V pořadí již třetí mezinárodní výstava mečíků, která se po dvou letech znovu vrátila do Neznašova na Českobudějovicku, opět potvrdila, že je obrovským návštěvnickým hitem.

„Předchozí dva ročníky měly mezi veřejností mimořádný ohlas. Počet návštěvníků se podle našich odhadů pravidelně vyrovnává počtu vystavených květin, což je něco okolo tisícovky. Přesná čísla nemáme, protože díky podpoře temelínský elektrárny jena výstavu vstupné zdarma,“ uvedl starosta Všemyslic Karel Tůma, starosta Všemyslic, pod které Neznašov patří.

Ona zmíněná tisícovka se stala dílem náhody určitým symbolem výstavy, jejímž zakladatelem a garantem je uznávaný pěstitel gladiol a místopředseda Gladirisu Dušan Slošiar z Neznašova. Přibližně tolik odrůd mečíků přivezli k temelínské elektrárně vystavovatelé, přibližně tolik lidí navštívilo výstavu v roce 2014 i 2016 a zhruba tolik obyvatel mají Všemyslice spolu se svými místními částmi, Neznašovem, Slavěticemi, Všetčí a Bohunicemi.

V Neznašově se prezentovali pěstitelé z Čech, Slovenska a Polska

„Je skvělé, že v našem těsném sousedství koná takto významná mezinárodní akce. Můj obdiv patří nejen pěstitelům, ale i porotě, protože zorientovat se v takto obrovském množství květů musí být nesmírně obtížné,“ řekl vedoucí Petr Šuleř, Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín, Skupiny ČEZ, která dvoudenní akci pořádanou včera a dnes Obecním úřadem Všemyslice spolu se specializovanou organizací Gladiris Českého zahrádkářského svazu, významně podpořila

Letos v Neznašově prezentovalo své květiny čtyřiadvacet pěstitelů z České republiky, Slovenska a Polska. Hlavní cenu Grand Champion v kategorii „nejhezčí květ“ a pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín, si odvezl, stejně jako loni, Petr Šmída z Přepych u Opočna. Grand Championem v kategorii „novošlechtění“ se stal Jaroslav Koníček ze Sadské, jeden z předních českých šlechtitelů mečíků, který je díky svým výsledkům vysoce ceněným pěstitelem také v zahraničí.

Mečíky chodí více obdivovat ženy, ale pěstiteli jsou převážně muži

„Česká republika a Slovensko jsou dnes uznávanými světovými velmocemi v šlechtění a pěstování gladiol. Díky za to patří takovým šlechtitelům, jako je například právě Jaroslav Koníček, který do Neznašova přivezl svoji úplnou, a nebojím se říci i světovou, novinku,“ konstatoval Dušan Slošiar.

Organizace Gladiris sdružuje již více než 40 let amatérské i profesionální šlechtitele mečíků, kteří kříží holandské odrůdy s americkými. V současné době má 141 členů z České republiky, 19 ze Slovenska a čtyři z Polska.

„Touto výstavou jsem nadšený a nejen proto, že se mi zde daří. Velice si cením pozvání, a pokud budu mít možnost, určitě se znovu rád vrátím. Je patrné, že díky podpoře zdejší jaderné elektrárny, lze uspořádat výstavu evropského formátu i v tak malé obci,“ poznamenal držitel hlavní ceny výstavy Petr Šmída.

Zajímavé je, že zatímco mezi návštěvníky mezinárodní výstavy mečíků v Neznašově převažovaly podle očekávání ženy, pěstiteli a šlechtiteli jsou převážně muži. Vysvětlení této anomálie ale nikdo nemá. Návštěvnice ovšem mohly na vázách s mečíky nechat oči.

Tisková zpráva

Štítky společnost, výstava, mečík, květ, kulturní dům, tradice, Neznašov, Českobudějovicko, Rotemberk, Česko, Slovensko, zahrada, Všemyslice, USA, Rusko, Kanada, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neznašovský kulturní dům se díky tisícovce mečíků proměnil v kvetoucí zahradu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.