Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Půl století poté. Lidé si připomenou výročí okupace 1968

Lidé v celém Česku si dnes připomenou výročí 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy. Událost v srpnu 1968 ukončila naděje na „socialismus s lidskou tváří", spojený s reformami, které zaváděl tehdejší první tajemník Ústředního výboru KSČ Alexander Dubček. Tehdejší události si připomenou i obyvatelé jihočeské metropole. Co se vlastně tou dobou dělo v Českých Budějovicích? To přiblíží i dnešní akce.

Jsme s vámi, buďte s námi, bylo heslo dní a výzva po okupaci 21. srpna 1968. Vzpomínkový večer, proložený hranými etudami, odstartuje v Českých Budějovicích dnes v 17:30 hodin, kdy lidé budou před budovou českobudějovického rozhlasu v ulici U Tří lvů svědky příjezdu tanků vojsk Varšavské smlouvy. Krátce si připomenou, co se zde tehdy stalo a budou svědky rekonstrukce dobových událostí.  Následovat bude průvod centrem města hranou formou „živé historie" připomene několik událostí srpnových dní roku 1968 i let následujích. 

Kdo by měl čas před začátkem, určitě by měl navštívit od 17:00 hodin vernisáž výstavy fotografií z roku 1968 v Domu kulturry Metropol v Galerii Nahoře. Výstavu Osmašedesátý rok nadějí a zklamání připravila fotografka Bohuslava Maříková, k vidění budou i nově objevené fotografie. 

„Již málokdo z nás si pamatuje události roku 1968, onu vlnu zjitřených emocí, strach z možné války, solidaritu mezi lidmi, pocity zrady a zklamání, probuzení do rána 21. srpna, kdy z bývalých osvoboditelů se stali okupanti. Připravili jsme proto ve spolupráci s historiky a pamětníky několik akcí v Českých Budějovicích, laskavou podporu nám poskytlo i Jihočeské divadlo a Český rozhlas České Budějovice," uvedl Tomáš Kouboušek ze skupiny Společně udržme demokracii, která českobudějovické připomenutí událostí v srpnu 1968 organizuje. „Přijďte si připomenout České Budějovice před půl stoletím," zve Kuboušek na dnešní akci.

Následné cíle okupačních tanků k obsazení: 
- Senovážné náměstí, kde si připomeneme co a proč zde stálo za sochu, 
- prostor před Jihočeským divadlem, které hrálo jednu ze zajímavých rolí v tehdejších událostech, 
- Piaristické náměstí, na němž bude možno poslechnout svědectví pamětníků a projevy osobností. 

A protože i okupace „spřátelenými armádami", hlavně tedy tou sovětskou, také jednou skončila, dnešní budějcké vzpomínkové dění se nakonec přesune na Sokolský ostrov, kde zájemci budou mít příležitost tanky, které budou večerem provázet, vyzdobit v libovolném stylu v odkazu na památný růžový tank Davida Černého. 

Jako posledním bodem vzpomínkového večera bude od 20:30 hodin v Klubu K2 projekce první dílu trilogie Hořící keř o Janu Palachovi. 

Autoři | Foto severniceskobudejovicko.estranky.cz

Štítky společnost, srpen 1968, vzpomínka, akce, tank, rozhlas, vojska, České Budějovice, vojenská okupace, Varšavská smlouva, Ústřední výbor Komunistické strany Československa, Alexander Dubček, Česko, Jihočeské divadlo, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Českosl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půl století poté. Lidé si připomenou výročí okupace 1968  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.