Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jindřichohradecký psovod Lubomír Ábel vypátral se psem Gaunerem pohřešovaného seniora

Třináctou vypátranou osobu si na své konto připsal psovod Lubomír Ábel z Jindřichova Hradce. Na začátku srpna vypátral mezi obcemi Lomy a Budkov na Třebíčsku s policejním psem Gaunerem čtyřiaosmdesátiletého seniora, kterého pohřešovala jeho rodina.

Senior odjel 7. srpna kolem sedmé hodiny večer z obce na Třebíčsku na čekanou. Druhý den ráno ale stále nebyl doma, a proto jeho syn zavolala na policii. „Operačním důstojníkem kraje Vysočina byla ihned zorganizována rozsáhlá pátrací akce mezi obcemi Budkov a Lomy. Do pátrací akce byli nasazeni zejména policisté z kraje Vysočina, dobrovolní hasiči z okolí, psovodi se služebními psy z kraje Vysočina a policejní vrtulník s termovizí. O spolupráci při pátrání po pohřešovaném seniorovi byl požádán i Jihočeský kraj. Do pátrací akce byl tak vyslán službu konající psovod Lubomír Ábel se služebním psem Gaunerem,“ popsala situaci policejní mluvčí Hana Millerová.


Policejní pes Gauner pomohl vypátrat seniora živého. Zdroj: Policie České republiky.

Po seniorovi nejdříve pátral policejní vrtulník s termovizí, vypátrat se ho ale nepodařilo. Do akce se dala rojnice vytvořená z policistů a dobrovolných hasičů. Psovod Ábel se vydal opačným směrem, než šla rojnice. „Pro práci služebního psa je vždy lepší, při vyhledávání osoby v terénu, když propátrává terén samostatně s psovodem, a to z důvodu možného rušení psa. Se služebním psem Gaunerem  bylo provedeno propátrávání lesního porostu. Při této činnosti si psovod všiml služebního psa, který „načuchával“ a poštěkával za vyvráceným padlým stromem,“ vysvětlila Millerová.

Přibližně dvě stě metrů od odstaveného vozidla vypátral po jedné hodině odpoledne Gauner pohřešovaného muže. Na místo byla přivolána zdravotnická záchranná služba, která seniora převezla do nemocnice v Třebíči.

Za dobu svého působení u psovodů zaznamenal Lubomír Ábel mnoho úspěchů v kynologii, zejména při vypátrání pachatelů na místech činu i v pátrání po kradených či odhozených věcech pachatelem. 


Senior byl silně dehydratovaný a stěžoval si na bolest nohou.

„V pátrání po pohřešovaných osobách s různými služebními psy vypátral Lubomír Ábel prozatím dvanáct osob, kterébohužel v době vypátrání již nejevily známky života. Poslední případ z 8. srpna přinesl jindřichohradeckému psovodovi pocit radosti, neboť pod číslem třináct vypátral  se služebním psem Gaunerem seniora živého,“ uzavřela Millerová.

Foto Policie České republiky

Štítky psovod, policie, pátrání, úspěch, pes, služební pes, okres Třebíč, Budkov, Kraj Vysočina, Jindřichův Hradec, Lomy, Policie České republiky, Nemocnice Třebíč, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecký psovod Lubomír Ábel vypátral se psem Gaunerem pohřešovaného seniora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.