Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Relikviář sv. Auraciána

Na jižní straně naší českobudějovické katedrály jsou více než 150 let namalovány sluneční hodiny. Nad nimi je latinský nápis Utere praesenti memor ultimae, který můžeme volně přeložit jako Užívej přítomného, ale mysli na věci poslední. Ani nevím proč, ale při pohledu na ně se mi vybavily posmrtné cesty ostatků sv. Auraciána.

Ten zemřel ve druhém či třetím století našeho letopočtu pravděpodobně při šíření křesťanství v Evropě. Po přibližně 1500 letech byly jeho ostatky slavnostně přeneseny z římských Kalixtových katakomb do naší diecéze. Stal se jedním z ochránců našeho města spolu se sv. Dominikem, sv. Mikulášem, sv. Františkem z Assisi a naší Pannou Marií Budějovickou.

Mimořádnou a ojedinělou akcí byl výzkum ostatků sv. Auraciána a jeho relikviáře, který započal v roce 2014. Samotný relikviář, který je stříbný se zlacením, byl otevřen poprvé po 200 letech. Vytvořil ho českobudějovický zlatník Abrham Hoffman v roce 1665. Jeho odměna za práci i materiál činila 400 dukátů.

Badatelský tým, v roce 2014, vedli Páter Zdeněk Mareš, děkan katedrální kapituly u sv. Mikuláše a archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová. O závěrech bádání vzešel velmi zajímavý pořad, který si můžete poslechnout i dnes v audioarchivu rádia Proglas.

Zuzana Thomová, v něm popisuje, co obsahuje samotný relikviář - „Na dvoupatrové podložce je na dřevěném trnu připevněna lebka, na které je vavřínový věnec s dalšími ozdobami. Okolo lebky jsou umístěny fragmenty dlouhých kostí, které jsou ve velmi špatném stavu. Na kostech je patrné zlaté zdobení.“ Dr. Jan John vysvětluje postup analýzy chemického složení použitého zlata, které bylo na kostech zachováno pouze ve formě malých ostrůvků. Protože se ale zachovaly pouze fragmenty kostí, nelze již přesně určit, jak vypadalo samotné zdobení. Pravděpodobně se ale jednalo o proužky nebo spirály. Jan John dále v pořadu rádia Proglas informuje o nejdůležitější části výzkumu - určení stáří ostatků. Situaci při analýze znesnadňoval fakt, že v minulosti, pravděpodobně v době přenesení ostatků do Českých Budějovic po roku 1665, byly kosti napuštěny voskem. To se dělo zřejmě z důvodu konzervace a následného snadnějšího zdobení. Výzkumy, na kterých spolupracoval i Alexander Cherkinski z University of Georgia, ale potvrdily, že kosterní pozůstatky patří jedinci, který žil v období raného křesťanství. Ostatky světce jsou tedy pravé a pocházejí z katakomb sv. Kalixta. Vzhledem k tomu, že lebka je pevně spojena s podložkou relikviáře a nebylo možné ji vyjmout a nepodařilo se spolehlivě určit pohlaví osoby, které ostatky patří.

Kde se můžeme v Českých Budějovicích setkat se sv. Auraciánem, patronem města? Samotný relikviář s ostatky je uložen v katedrále sv. Mikuláše. V prostoru pravého bočního oltáře je ve zdi oddělující hlavní oltář malé zamřížované okénko. Právě zde je uložen relikviář. Vedle něj je deska s latinským nápisem SEPULUCRUM S. AURATIANI, který lze přeložit jako NÁHROBEK SV. AURACIÁNA. Nad uloženým relikviářem je obraz znázorňující samotného světce. Jeho socha je také na vstupním portálu katedrály sv. Mikuláše. Je zde zobrazen jako mladý voják s mečem a palmovou ratolestí. Dále je sv. Auracián vyobrazen například na mariánském sousoší, a nebo na největším českobudějovickém zvonu.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Milan Binder, Martin Maršík, České Budějovice, relikviář, Jan John, Evropa, Zdeněk Mareš, Assisi, University of Georgia, Proglas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Relikviář sv. Auraciána  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.