Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO/VIDEO: V Hluboké nad Vltavou se lidé loučili s padlým vojákem Kamilem Benešem

, aktualizováno 16. srpna 2018, 13:32

S osmadvacetiletým Kamilem Benešem se dnes, ve čtvrtek 16. srpna dopoledne, přišly do Hluboké nad Vltavou rozloučit stovky lidí. Padlého vojáka na jeho poslední cestě doprovázela rodina, nejbližší, kamarádi i kolegové z armády. Jihočech Kamil Beneš byl jedním ze tří táborských vojáků, kteří se na misi v Afghánistánu stali 5. srpna obětí sebevražedného atentátníka.

Pohřeb se všemi vojenskými poctami začal ve zcela zaplněném kostele v deset hodin zádušní mší, kterou v kostele svatého Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou sloužil Pavel Posád, světící biskup českobudějovický. Smuteční průvod se poté vydal k místnímu hřbitovu.


Kamil Beneš. Zdroj: Armáda České republiky

Smutečního obřadu se účastnil i ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu Aleš Opata. V deset hodin se také k poctě vojáka rozezněly zvony na českobudějovické Černé věži a nad Hlubokou nad Vltavou proletěly dva vojenské bojové letouny.

Osmadvacetiletý Kamil Beneš, který žil v Plané nad Lužnicí, ale dětství prožil v Hluboké nad Vltavou, kde s rodiči dříve bydlel, sloužil v armádě pět let a mise, na které ho sebevražedný útočník zabil, byla jeho první. Nikdy neviděl svého tříměsíčního syna.

Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Při pěší hlídce poblíž Bagrámu nepřežili 5. srpna sebevražedný útok atentátníka. Všichni tři byli minulý týden povýšeni in memoriam na štábní praporčíky. Prezident republiky jim 28. října v Den vzniku samostatného československého státu udělí in memoriam medaili Za hrdinství.

Martin Marcin, který poslední rok žil v Dívčicích na Českobudějovicku, byl pochován v úterý 14. srpna v Chomutově, odkud pocházel. Patrik Štěpánek z Mokrouš bude pohřben zítra, v pátek 17. srpna, v Plzni.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky společnost, voják, pohřeb, Kamil Beneš, mise, Afghánistán, atentát, Hluboká nad Vltavou, Českobudějovicko, Jan Nepomucký, Pavel Posád, Patrik Štěpánek, Martin Marcin, Armáda České republiky, Lubomír Metnar, Aleš Opata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: V Hluboké nad Vltavou se lidé loučili s padlým vojákem Kamilem Benešem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.