Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeská vodárenská soustava je stabilní a tropům odolává

Ani vrcholící tropické dny kvalitu a množství pitné vody, dodávané do jihočeských domácností a firem z Vodárenské soustavy jižní Čechy, nijak nepoznamenaly. I když už druhý den každou vteřinou Úpravnu vody Plav na Českobudějovicku, která je největší továrnou na výrobu pitné vody v regionu, opouští 650 litrů vody. To je o 150 litrů za vteřinu víc než odpovídá průměrné celoroční produkci.

„Sucho už se zřejmě začíná projevovat i na spotřebě. Pro nás je ale klíčové, že vodárenská soustava je stabilní a téměř 200 měst a obcí, do nichž dodáváme vodu, s ní nemá žádné problémy a nemusí kvůli jejímu nedostatku nuceně omezovat odběry,“ říká Antonín Princ, ředitel Jihočeského vodárenského svazu (JVS). Ten soustavu měřící přes 550 kilometrů vlastní a provozuje. Na ní je napojeno zhruba 400 tisíc Jihočechů, tedy více než polovina populace kraje.

„Už v horkých týdnech na přelomu května a června jsme vyráběli i přes 600 litrů vody za vteřinu. Výrobu pitné vody lze kdykoliv zvýšit až na více než dvojnásobek. Kapacity máme a ve vodárenské nádrži Římov je stále přes 28 milionů kubíků vody, tedy dostatek,“ říká František Rytíř, provozní náměstek JVS.

Vodohospodáři ji čerpají z dolní části přehrady, kde má teplotu osm stupňů Celsia, což pak usnadňuje i její úpravu, aby odpovídala normě pro pitnou vodu. Na kvalitě je znát i předloni dokončený třetí stupeň čistění přes filtry s aktivním uhlím. Do něho svaz investoval přes čtvrt miliardy korun a doplnil jím do té doby dvoustupňový systém.

Podle Antonína Prince ale není důvod k absolutnímu klidu, neboť dlouhodobé prognózy počasí nejsou pro Česko příznivé a je třeba počítat se suchem a vyššími teplotami. „Pro nás to znamená přemýšlet, jak udělat jihočeskou vodárenskou soustavu ještě odolnější a bezpečnější. Stejně ale musí jednat i stát. Musí mít jasnou vizi a programy, jak vodní hospodářství v zemi rozvíjet a podporovat,“ dodal ředitel.

Jihočeský vodárenský svaz je sdružením měst a obcí a existuje už 25 let. Během této doby se počet členských obcí zvýšil ze 168 na současných 263 a svaz do budování a zlepšování vodohospodářské infrastruktury vložil 3,3 miliardy korun.

Tisková zpráva

Štítky společnost, vedro, voda, vodárenská soustava, spotřeba, zásoba, JVS, pitná voda, Jihočeský kraj, Plav, okres České Budějovice, Antonín Princ, Jihočeský vodárenský svaz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská vodárenská soustava je stabilní a tropům odolává  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.