Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vojenské lesy vybudují unikátní naučnou stezku přírodou u nejvýše položeného rybníku v Česku

Kolem jednoho z nejvýše položeného českého rybníku Olšina nedaleko Lipna, vznikne nová naučná stezka, která povede po suchu, nad vodou i přes mokřady a bude mapovat desetiletí veřejnosti nepřístupnou přírodu evropsky významné lokality Ptačí oblast Boletice. Ta se rozprostírá ve vojenském újezdu Boletice a je domovem 136 druhů ptáků, mezi nimi 53 zvláště chráněných druhů a 66 druhů z Červeného seznamu ptáků České republiky. Stezka vede částí ptačí oblasti, která se v rámci optimalizace vojenských výcvikových prostor otevřela v roce 2016 veřejnosti.

Naučná stezka o celkové délce 7,3 kilometru bude začínat u památkově chráněné budovy rybářské bašty Olšina, kde je umístěna expozice o lesnictví, rybářství a místním ptactvu. Část trasy okolo rybníka z 15. století povede po pevných cestách, druhá část pak návštěvníky po dřevěných chodnících a mostcích na pilotech zavede také do mokřadů i přímo nad hladinu rybníka.

Součástí trasy bude vedle naučných infotabulí o zdejší floře a fauně mimo jiné také plovoucí vor, na němž návštěvníci mohou ručkováním po laně z trasy odbočit a pozorovat přírodu z hladiny rybníka. Nad nivou Olšinského potoka, který rybník napájí, pak bude mít trasa podobu stylizované bobří hráze. Počítá se i s dalšími prvky, jako je pozorovací budka v mokřadech nebo malá rozhledna.

Stezka bude mapovat desetiletí veřejnosti nepřístupnou přírodu

„Naučnou stezkou kolem rybníka Olšina otevíráme více lokalitu, která byla po desetiletích zpřístupněna v rámci optimalizace vojenského újezdu Boletice před dvěma lety. Chceme návštěvníkům Šumavy představit unikátní přírodu, která těmto místům dominuje také díky tomu, že se jim vyhnul civilizační ruch,“ uvedl Josef Vojáček, ředitel Vojenských lesů a statků České republiky, které společně rakouským spolkem Verein Waldschule Böhmerwald uvedenou stezku vybujucí. A to za finanční podpory evropského fondu pro regionální rozvoj Interreg V-A Rakousko – Česká republika. Právě dotace pokryje velkou část nákladů, které činí téměř třicet milionů korun.

„Olšina je mimo jiné součástí Ptačí oblasti Boletice, která zde byla zřízena nařízením vlády v roce 2005 na 23,5 tisících hektarech, jimž se vyhnuly rozsáhlé meliorace i větší zátěž v podobě dávek umělých hnojiv a pesticidů," vysvětlil mluvčí Vojenských lesů a statků České republiky Jan Sotona. Stejně tak toto území nepoznalo znečištění vod z komunálního odpadu. Lokalita, která je významnou pramennou oblastí, je domovem 136 druhů ptáků, mezi nimi 53 zvláště chráněných druhů a 66 druhů z Červeného seznamu ptáků České republiky. Unikátní je také flora rybníka Olšina v čele se sibiřským tavolníkem vrbolistým (Spiraea salicifolia).

Návštěvnické středisko nabídne interaktivní prezentaci

Epicentrem pro výpravy kolem Olšiny by se mělo stát nové návštěvnické středisko s interaktivní prezentací o přírodě na české i rakouské straně tohoto šumavského regionu i o jeho historii.

„Plánujeme, že návštěvnické středisko bude sloužit pro školení, edukativní programy a v neposledním případě i pro školní kolektivy. Naučná stezka bude mít dobré dopravní napojení, začínat bude jen několik set metrů od lesní zastávky Hodňov na páteřní šumavské lokálce z Českého Krumlova na Černý kříž a Volary. Velká část trasy bude také řešena bezbariérovým způsobem pro tělesné handicapované návštěvníky,“ dodal ředitel divize Vojenských les  a statků České republiky Horní Planá Petr Král.

S přípravnými pracemi projektu by se mělo začít již během letošního podzimu. „Jedním z hlavních cílů projektu je vytvořit společný prostor pro sdílení společného přírodního a kulturního dědictví podle hesla, že příroda nezná hranic,“ vysvětlil Tomáš Vydra. 

Autoři | Foto Zdroj: Vojenské lesy a statky ČR, vizualizace

Štítky společnost, stezka, projekt, rybník, Olšina, nauka, Česko, Rakousko, Boletice, Lipno, Českokrumlovsko, příroda, naučná stezka, ptáci, Vodní nádrž Lipno, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenské lesy vybudují unikátní naučnou stezku přírodou u nejvýše položeného rybníku v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.