Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kamila Beneše pochovají v Hluboké nad Vltavou příští týden

Voják Kamil Beneš, který byl v neděli zabit sebevražedným atentátníkem v Afghánistnánu, bude pochován v Hluboké nad Vltavou příští týden ve čtvrtek 16. srpna. Smuteční obřad se bude konat od 10 hodin v místním kostele. Termíny pohřbů dalších dvou padlých vojáků zatím nejsou známé.

„Po obřadu bude následovat pěší průvod na hřbitov,“ uvedl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, který na přání rodiny odmítl sdělovat další podrobnosti. Všechny náklady na pohřeb bude hradit armáda. Osmadvacetiletý Beneš bude pochován se všemi příslušnými vojenskými poctami.

Jirsa rodině už na začátku týdne nabídnul na hlubockém hřbitově jakékoli místo, kde bude mladý voják pochován. Na pohřeb svého kamaráda se chystá i Filip z Českých Budějovic. „Byl to skvělý kluk, bude nám neskutečně chybět,“ řekl.

Termín pohřbu Martina Marcina, který bydlel v Dívčicích nedaleko Hluboké nad Vltavou, a Patrika Štěpánka z Mokroušů na Plzeňsku zatím známý není.

Kriminalisté se zabývají nálepkami chválícími smrt českých vojáků

Pražští kriminalisté se zabývají vytištěnými texty vylepenými na některých místech v hlavním městě, v nichž neznámý autor gratuluje "afghánským vlastencům" k zabití tří českých vojáků, které označuje za žoldáky a okupanty. Věc vyšetřují pro podezření z trestného činu podpora a propagace terorismu.

ČTĚTE TAKÉ: Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do České republiky. Jejich památku uctí sirény 

Kriminalisté vlastním šetřením například zadokumentovali takové výlepy v lokalitě Národní třídy. V dané věci už zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podpora a propagace terorismu," řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Trestní zákoník počítá pro někoho, „kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele", s vězením na dva roky až deset let.

Další místa, kde se nálepky objevily, nechtěla Zoulová z taktických důvodů uvést. „Zabývají se tím kriminalisté, kteří se specializují na extremismus," řekla jen.

Foto Army.cz | Zdroj ČTK

Štítky Kamil Beneš, Martin Marcin, Patrik Štěpánek, vojáci, Afghánistán, smrt, pohřeb, Hluboká nad Vltavou, Tomáš Jirsa, trestný čin, České Budějovice, Česko, Dívčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamila Beneše pochovají v Hluboké nad Vltavou příští týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.