Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hlavní téma zážitkové prohlídky Temelína je voda

Tradiční den otevřených dveří v Temelíně nahrazuje elektrárna zážitkovou prohlídkou. Volná místa se ale během pouhých dvou dní zaplnila. Dovnitř se totiž lidé dostanou jen v malých skupinách a s ozbrojeným doprovodem.

Uvidí obří chladicí nádrže, podívají se do útrob největších českých věží, nebo do podnikové hasičské stanice. Tak vypadá program prohlídek přísně střeženého prostoru Jaderné elektrárny Temelín. Dovnitř se dostane o něco méně lidí, stráví zde ale daleko víc času s podrobným výkladem přímo uvnitř technologie.

„Inspirovali jsme se například prohlídkami nejpřísněji střežených zón národních parků, kam také chodí jen malé skupiny lidí,“ vysvětluje administrátorka temelínského informačního centra Hana Marečková. Jako hlavní téma zvolili tentokrát organizátoři vodu. „Voda je pro náš provoz nesmírně důležitá, setkáváme se s ní v řadě podob, umíme s ní hospodařit, navíc chladicí věže jsou obrovský a hodně lákavý monument, kterého chceme využít,“ vysvětluje Marečková.

Většina volných míst byla zaplněna jen několik minut po zveřejnění programu. Do střeženého prostoru se přitom ale dostanou jen fyzicky zdatní zájemci starší patnácti let. Nový program je v rámci podpory technického vzdělávání zdarma a i přes mimořádný zájem veřejnosti elektrárna s jeho rozšířením především kvůli kapacitním důvodům a legislativě, jež návštěvy upravuje, nepočítá.

Neúspěšní zájemci se ale do útrob jaderné elektrárny mohou podívat alespoň prostřednictvím virtuálních prohlídky, kterou lze nalézt na webové stránce.

Tisková zpráva

Štítky společnost, vzdělání, Temelín, voda, prohlídka, zážitek, Českobudějovicko, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní téma zážitkové prohlídky Temelína je voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.