Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

CO VY NA TO? V tropických dnech je důležité pravidelně pít. To je jasné většině lidí

V posledních dnech v České republice panuje tropické počasí. Rtuť teploměru se pohybuje kolem pětatřiceti stupňů Celsia a lidé hledají způsob, jak se osvěžit nebo to vedro prostě jen nějak únosně přežít. Jak se s vlnou veder vypořádáváte? Máte nějaké triky, vychytávky, jak se ochladit? Na to se Budějcká Drbna ptala lidí v ulicích krajského města.

Jan Vlasák, 58 let, České Budějovice

Mám puštěný ventilátor, nohy v lavoru a rosím se rozprašovačem, stejně jako kytky. Samozřejmě dodržuji pitný režim, to je nejdůležitější.  Ven chodím jen brzy ráno a později večer. Ale tyto dny je horko ještě i večer, takže, když nikam nemusím, jsem zalezlý doma. Naštěstí jsem v invalidním důchodu, tak nemusím do práce. Těm pracujícím to horko opravdu nezávidím, někteří to mají na pracovištích šílené. Mám několik známých, kteří v těchto vedrech v práci hodně trpí.

Tereza Marešová, 31 let, České Budějovice

Bydlíme na sídlišti v paneláku. Máme zatažené žaluzie ve všech oknech, puštěný větrák, ale stejně je horko. S dětmi ven chodím, až když je venku o něco snesitelněji. Chodíme se také koupat, kde se přece jen ve vodě zchladíme. Nezapomínáme na doplňování tekutin, teď opravdu hodně pijeme. V týdnu jsme ve městě, kde je to doslova peklo, ale o víkendech jezdíme na chalupu za Strakonice, kde je nám fajn. Kdyby to takhle mělo být každý rok, určitě budeme uvažovat o klimatizaci.

Václav Krauz, 37 let, Českobudějovicko

Větráky ani nic podobného doma nepoužívám, bydlíme ve starším kamenném domku na vesnici, kde je to i v těchto horkých dnech docela snesitelné. Horší je to ale v práci. Tam nemáme klimatizaci ani nic podobného, dělám v malé výrobě, v hale, takže to tam ani nepřipadá v úvahu mít takové zařízení. Ani posun pracovní doby nejde. Tak hodně piji a potím se a potím. Po práci vždy ale hned zamířím k vodě, kde tráví nyní hodně času moje rodina. Teď jsem musel do Českých Budějovic, vyřídit něco na úřad, a řeknu vám, těm městským teda vůbec nezávidím. V těch ulicích je k padnutí, takže zlatá naše vesnička. Tam je přece jen trošku líp.

David Kotáb, 22 let, České Budějovice

Můj pes to zmákl, rozplácne se v koupelně na dlažbu a vyplázne jazyk. A je mu fajn. Ale u mě tohle moc nefunguje.
Takže jedině větrák. Ale i tak je to vedro nesnesitelné. Hlavně, když musím ven. A to musím, když pracuji. Po práci chodím k vodě, tam se vždycky alespoň trochu osvěžím. 

Anežka Klímová, 73 let, České Budějovice

Pro mě jsou vedra doslova utrpením. Velmi těžko horka snáším, bývá mi často špatně. Snažím se hodně pít, nakupovat si chodím brzy ráno, kdy je venku ještě příjemněji. Pak už ale ven raději nejdu. A právě i tohle na mě doléhá, že nemohu na vzduch, mezi lidi. Už, aby se ochladilo.

S jakým názorem nejvíce souhlasíte?

Celkem hlasovalo14 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky co vy na to, anketa, vedro, přežití, teplota, voda, pitný režim, Českobudějovicko, České Budějovice, Česko, Drbna.cz, Jan Vlasák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CO VY NA TO? V tropických dnech je  důležité pravidelně pít. To je jasné většině lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.