Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do České republiky. Jejich památku uctí sirény

Do Česka budou dnes přepraveny ostatky tří vojáků, které v neděli v Afghánistánu usmrtil sebevražedný atentátník. Armádní letoun, který nad českým územím doprovodí stíhačky Gripen, přistane s jejich těly na ruzyňském letišti v 16:15. Poté se uskuteční asi půlhodinový pietní ceremoniál, kterého se zúčastní pozůstalí, hlavní ústavní činitelé i vojáci. Ve dvanáct hodin se na jejich počet po celé republice rozezní sirény.

Po přistání letounu budou rakve s ostatky padlých vyneseny na katafalky a vojenský kaplan pronese smuteční řeč. Po státní hymně budou rakve odneseny k vozidlům a kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie přepraví těla do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé budou moci vojákům vzdát hold po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

ČTĚTE TAKÉ: Dívčice chtějí uctít vojáka z Afghánistánu pamětní deskou 

Dnes také vedení armády ve spolupráci s americkými veliteli v Afghánistánu rozhodne, kdy opět začnou vojáci hlídkovat kolem spojenecké základny Bagrám. Armáda chce, aby se tak stalo v řádu několika dnů.

Lidé přispívají na mimořádnou sbírku

Téměř hned po oznámení úmrtí vojáků se vzedmula vlna solidarity. I proto se Vojenský fond solidarity rozhodl uspořádat mimořádnou sbírku, která pomůže rodinám zasažených tragickou událostí. „Příspěvky mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, a to ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777,“ uvedla předsedkyně výboru VFS Lenka Šmerdová.

Na účet do dnešního rána podle Šmerdové dorazilo 1,04 milionu korun od více než osmi set dárců. Dalších více než tři tisíce lidí přispělo prostřednictvím dárcovské sms přes 220 tisíc korun.

Vojáky po celé republice uctí sirény. „Rozhodl jsem o celostátním symbolickém uctění památky tří vojáků zabitých v Afghánistánu, kteří položili své životy v boji proti terorismu. Symbolické uctění proběhne ve středu 8. srpna 2018, kdy se ve 12:00 po dobu 140 sekund na celém území České republiky rozezní sirény,“ popsal premiér Andrej Babiš na twitteru své rozhodnutí.

Foto Facebook Armáda České republiky | Zdroj ČTK

Štítky společnost, armáda, voják, smrt, Afghánistán, mise, Tábor, Dívčice, Hluboká nad Vltavou, Českobudějovicko, Česko, Letiště Václava Havla, Gripen, Lenka Šmerdová, Hradní stráž, Ústřední vojenská nemocnice, Andrej Babiš, Bagrám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letadlo s ostatky českých vojáků je na cestě do České republiky. Jejich památku uctí sirény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.