Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dívčice chtějí uctít vojáka z Afghánistánu pamětní deskou

Dívčice na Českobudějovicku zvažují, že vyrobí pamětní desku, která bude připomínat vojáka Martina Marcina, jenž se stal obětí útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Marcin v Dívčicích s rodinou bydlel. Kamil Beneš, další ze tří obětí nedělního teroristického útoku, žil v Hluboké nad Vltavou. Město nabídlo rodině, aby si vybrala na hřbitově jakékoli místo, kde bude Beneš pochovaný.

„Zatím je všechno příliš čerstvé. Martina jsem dobře znal, byl to můj kamarád. Nechceme, aby se na něj i na to, co pro republiku udělal, zapomnělo," řekl starosta Dívčic Radek Livečka, proč s kolegy zastupiteli zvažují zřízení pamětní desky. Dodal, že vše samozřejmě bude konzultovat s rodinou a bude respektovat její přání.

Stejně hodlá postupovat i v záležitosti posledního rozloučení. „Pokud si rodina bude přát soukromý pohřeb, naprosto to chápeme," uvedl Livečka.

Vojáci by podle prohlášení ministerstva obrany měli být pochováni na náklady armády a se všemi patřičnými poctami. S takovým obřadem počítají v Hluboké nad Vltavou. „Pohřeb bude na našem hřbitově. Chceme pozůstalým vyjít co nejvíce vstříc, proto jsme jim aspoň nabídli, aby si vybrali libovolné místo, kde bude Kamil Beneš pochovaný," řekl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. On ani Livečka ale zatím nevědí, kdy by se měl pohřeb konat.

ČTĚTE TAKÉ: Táborský prapor zabití vojáků velice zasáhlo

V Afghánistánu se stali oběťmi teroristického útoku šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře.

Česká armáda od roku 2002 do Afghánistánu poslala více než 9000 vojáků, třináct z nich zahynulo. Nedělní atentát se stal ráno místního času (kolem 3:50 SELČ), když Marcin, Beneš a Štěpánek, byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu. „V prostoru, kde jsme operovali, museli vojáci vystoupit ze svých obrněných vozidel a pokračovat pěšky, je to standardní situace. Ten útok byl nenadálý, byla spatřena pouze jedna osoba, která se odpálila v prostoru, který byl vybrán tak, že následky bohužel byly fatální," popsal událost na nedělní tiskové konferenci v Praze zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky společnost, armáda, voják, smrt, Afghánistán, mise, Tábor, Dívčice, Hluboká nad Vltavou, Českobudějovicko, Kamil Beneš, pamětní deska, Martin Marcin, rodina, okres České Budějovice, pohřeb, Patrik Štěpánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dívčice chtějí uctít vojáka z Afghánistánu pamětní deskou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.