Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je fajn vidět, jak se lidi od srdce smějí, říká autor aligátora v Mlýnské stoce

Věrohodná plastika krokodýla v Mlýnské stoce na začátku týden některé Budějčáky vyděsila. Jiným zase vykouzlila úsměv na tváři. Ať už první nebo druhé, je jen málo lidí, které nechala chladnými. Proč vlastně dílo vzniklo? A jak dlouho bude krokodýl v Mlýnské stoce plavat? To nám prozradil sám autor, který je známý pod přezdívkou Happy.

Jak vzniknul nápad, dát do Mlýnské stoky aligátora?
Byl parný letní den minulého léta, a ta myšlenka přišla z čista jasna. Streetartu se věnuju pasivně už delší čas a nápady se jenom hrnou. Výběr toho, co dotáhnu do „zrodu“ záleží na tom, jakou etapu života právě prožívám a jak to zrovna cítím. Moje dílka tam venku mají pobavit, neomezovat životní prostředí a osobní či veřejný majetek. Proto je zavěšuju nebo podobně umisťuju do kompozic města a používám šetrný materiály s ohledem na životní prostředí. Je fajn vidět, jak se lidi od srdce smějí.

A proč zrovna aligátor?
Je to majestátný tvor.

Proč zrovna Mlýnská stoka? Bylo to spontánně vybrané místo nebo záměr?
Mlýnskou stoku jsem si vybral proto, že Budějce dobře znám. To místo má dobrý „vibe“, no a taky „fame“. Primárně jsem se však soustředil na to, aby na místě aligátor vydržel dlouho a nikdo neměl důvod tu radost lidem vzít. Soustředil jsem se tedy na to, aby neomezoval systémy města, například lodní dopravu a podobně.


Má to dílo na něco upozornit? Má nějaký skrytý význam?
Má hodně významů. Jedním z nich je příležitost odvést pozornost člověka od všedního chaosu v jeho hlavě, zastavit a uvolnit se. My lidi máme celkově v hlavě moc myšlenek a je na místě ty srážející a vyřešené nechat plout.

Najdeme ještě ve městě něco podobného? Teď nebo třeba do budoucna?
Pokud mě nesežere želva, kterou připravuji, tak ano. Ale teď vážněji, dílek a rozumných řešení by se dalo aplikovat mnoho, záleží hodně na chuti a já ji mám. Ve světě je umění s lidmi sžitý a oblíbený, pro inspiraci můžu uvést například náplavku Dunaje v centru Vídně, kde jsou okouzlující atmosféře dveře otevřený.
 
Do kdy bude aligátor v Mlýnské stoce plavat?
Dílko překvapuje a já se rozhodnu zas podle chuti.

Kolik času zabere tvorba takového aligátora?
Začal jsem nápadem, nakreslil skicu, přemýšlel o technickém řešení, pokračoval modelem v měřítku jedna ku deseti, sehnal materiál a dal se do výroby samotný plastiky. Dělám na více projektech a aligátor mě nijak časově nelimitoval, takže zhruba tři měsíce lážo plážo zábavy.

Foto Jana Kroneislová

Štítky aligátor, Mlýnská stoka (České Budějovice), krokodýl, plastika, Vídeň, Dunaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je fajn vidět, jak se lidi od srdce smějí, říká autor aligátora v Mlýnské stoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.