Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O stavby nových projektů není na jihu Čech zájem. Na vině je cena, ale i blížící se volby

Některá větší jihočeská města mají v posledních měsících problém sehnat ve výběrových řízeních firmy na stavbu nových projektů. Vzhledem k prudkému růstu cen ve stavebnictví v posledních měsících uchazeči nabízejí vyšší ceny zakázky, než s jakými města ve svých plánech počítala. Proto se stavební firmy do soutěže často ani nehlásí. Kvůli tomu se například zastavil projekt multifunkčního centra v Českých Budějovicích, nového plaveckého areálu v Písku nebo cyklostezky v Prachaticích.

„Ceny na stavebním trhu od začátku roku vzrostly přibližně o 30 procent,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný.

Stavba multifunkčního centra měla podle loňských odhadů stát 312 milionů korun bez daně,nejnižší nabídka v soutěži však činila více než 450 milionů korun. „Chtěli jsme vylepšit zázemí a komfort pro naše sportovce. Ale za požadovanou cenu o to nikdo neměl zájem,“ řekl zase k rekonstrukci sportovní haly v Jindřichově Hradci Vladimír Krampera z odboru rozvoje místního městského úřadu. Šlo o zakázku za 21 milionů korun.

Podobně skončila snaha o rekonstrukci Bertiných lázní. O zakázku za 170 milionů korun nikdo neměl zájem. Dalším faktorem, který stojí za pozastavením projektů, je to, že se blíží komunální volby. A současná zastupitelstva už nechtějí o zdražování chystaných staveb rozhodovat. „Nejlepší řešení bude, pokud si o tom rozhodne nově složené vedení města po volbách,“ řekl písecký místostarosta Josef Knot.

V Písku museli odložit stavbu bazénu, do limitu 284 milionů korun se žádná z nabídek nevešla. Žádná ze stavebních firem rovněž neměla zájem o projekt prachatické cyklostezky za sedm milionů korun. Většina výše zmíněných akcí radnice zastavily a vrátí se k nim patrně až na podzim nebo v zimě. Pravděpodobně budou muset při zadání zvýšit i odhadovanou cenu. „Nedá se totiž předpokládat, že by se v blízké době situace na stavebním trhu nějak změnila. To znamená, že doby, kdy se firmy dokázaly se svou nabídkou výrazně dostat pod původní cenu, jsou momentálně pryč,“ uvedl Konečný.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky peníze, stavby, zakázky, volby, projekt, Česko, Písek, České Budějovice, Prachatice, František Konečný, Josef Knot, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O stavby nových projektů není na jihu Čech zájem. Na vině je cena, ale i blížící se volby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.