Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Z jihu Čech se bude do světa létat v roce 2020. Kraj koupil poslední část kasáren

Poslední a současně největší část kasáren původního vojenského letiště v Plané u Českých Budějovic bude definitivně patřit kraji. Ten prostory koupil od ministerstva obrany za 143 milionů korun. Během dvou let by se z jihočeského letiště mohlo létat do světa. Už příští rok ale bude disponovat terminálem nebo světelnou navigací.

Objekty, které kraj v úterý 31. prosince převezme, tvoří bývalá ubytovací část, autopark a vodní energetické zdroje. „Bývalé kasárny jsme se rozhodli odkoupit hlavně proto, abychom zachovali celistvost areálu, který je v našem vlastnictví. Díky tomu budeme mít kontrolu nad využitím letiště a můžeme bez omezení plánovat  jeho další rozvoj,“ vysvětlila hejtmanka Ivana Stráská. Odkup osmnáctihektarové plochy schválili loni v listopadu zastupitelé. 

Náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot nedávno jednal s „větším českým hráčem“ v oboru letectví, který měl zájem o pronájem pozemků, a diskutovali o pronájmu letiště. Vznikly by haly pro cargo letiště a pro firmy jako DHL či TNT.

„S paní hejtmankou jsme teď také vedli jednání s poměrně silnými investory ze Španělska, kteří by měli zájem o něco podobného, o společný podnik s Jihočeským krajem, kde by byly předmětem právě i pozemky, které navazují. Daří se nám vše postupně scelovat a nabalovat,“ řekl Knot.


Letiště České Budějovice z ptačí perspektivy. Zdroj: Facebook Martina Vodičková

Ostrý provoz chce letiště zahájit na jaře 2020. V dubnu příštího roku by mělo dostavět nový terminál pro cestující nebo větší stání pro letadla. Dočkat by se ale mělo i světelné navigaci a radionavigace, jejichž absence nyní umožňuje provoz jen ve dne. Dostavba letiště, které zabírá plochu přes tři sta hektarů a tvoři na 120 budov, bude stát 408 milionů korun.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, kasárna, letiště Planá, letiště, Česko, České Budějovice, Ministerstvo obrany České republiky, Planá, Josef Knot, Ivana Stráská, DHL, Španělsko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Z jihu Čech se bude do světa létat v roce 2020. Kraj koupil poslední část kasáren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.